René van Rooij

Rene van Rooij speelt sinds 1999 bij de Braborockers van WC Experience. Als groot fan vond René het een eer om mee te ‘mogen’ spelen. Tegenwoordig wil ie daar gewoon geld voor hebben! Ontwerpt, bedenkt en voert uit, samen met Patrick Marcelissen. Runt een eigen reclame/productiebureau/studio en treedt ook samen met zijn drinkebroeder Hans van Erp op, onder de naam Pap en Pudding. Schrijft, arrangeert en componeert ook voor anderen.

En naast dat alles schrijft René ook nog columns voor www.deoptocht.nl. En ook nog zoals het hoort; in het dialect!

Columnist voor deoptocht.nl; René van Rooij

Lep-oewg

Nondejuu! Ik heb ’n lèp-oewg! Volgens de medische encyclopedie ’n onstoken ooglid. Te wennig pitamientjes, teveul bier, teveul vreten, te wennig bewegen, te wennig sloap……Da bij mekaar opgeteld is: jawel! Een lèp-oewg. Geborre in 1971 mi ’n lui oewg, en da is gedurende de joare uitgezèèjd over m’n heel lijf. Ons pap zin altijd: “Ik heb altijd gezeegd da van werke nog noit iemand is doodgegoan, mar onze René die lupt toch da risico liever nie”. En hij ha –zoals de miste ouwlui- hemmol gelijk! Sommige mensen hebben ieder joar wel ’n sort van griep of verkoudighèdje te pakken. Zelf meug ik da afkloppen gelukkig.

Mar doar sto tegenover da’k wel mi de regelmaat van de klok laast heb van m’n linkse oewg. As ik muug of zat wor heb ik laast van ‘divergente scheelheid’. ….da’s ’n net woord vur “Net zo scheel als Marty Feldman”. Ik kijk dus nie scheel noar binne, mar noar buite. M’n réchtse oewg is goed, mar da linkse da bemmelt ‘r alt mar ’n bietje aachteroan. Ginnen bril die doar vur helpt en ginnen dokter die me d’r vanaf kan hellepe…..D’r is goed mi te leve gelukkig. Dus ik loop liever ’n week in m’n oog te wrijven als da’k ’n poar daag ziek op bed leeg. Doar moek hillemoal nie oan denke! Wa da betreft meug ik ’t écht afkloppen mensen. Ik zu wa dá betreft mi wennig mensen willen ruilen, da’s zeker.

Mi de afgelope feestdaag heb ik m’n eige nie tekort gedoan al zeig ik ’t zelluf. Gegeten én gevrete bij ons mam, m’n schonouwelui, m’n zwoager, thuis én bè iedere fastfoodketen en friettent in unne straal van 15 km rondum Oss. Kommende weken wor ’t dus ekkus ‘vasten’ vur zo wijd ’t mogelijk is. Vunnovund ’n bordje gruunte en ’n stukske vlees. Vanmiddag 4 sneeën bruine mik mi ’n glèske romme (mellik). En zo probeer ik ‘r vur de carnaval nog ’n kilooke of 10 af te krijgen.

Wél houw ik de kroketjeswoensdag bij schônmoeders in ere, en ók de Friday Subwayday, want de boog kan nie altijd gespannen stoan wanne! O ja, en ok de donderdagoavonden bij ons mam eten goan gewoon deur! En dan is ’t natuurlijk stom um dan vrijdags ginne friet te komme eten, want da is nou emmol tradisie, al joare! Ok hèt de webmaster van dees carnvalssite nog unne zak bitterballe van me tegoed, en ’t zu me lellik tegenvalle als ie doarvan nie minimaal de helft zu bakken bij aflevering. Akkut zo es bekijk zal da diëten nog nie zo meevallen vrees ik, mar toch zal ’t moeten!

In maart guggut ‘r namelijk wir krulle….dan is ’t EIN-DE-LIJK zo wijd: CARNAVAL! En es er IETS is woar ik ’t olling joar noar uitkijk, dan is ’t da wel! Da is de tijd um nergens noar te kijken, en oe eige hemmol te loate goan! Lèkker! En ja……ik weet al wa ik dan ’s weeks noa de carnaval wir heb…..mar zo’n lèp-oewg is dan ’n oandenken oan unne geweldige carnaval! En dan heb ik ’t er gère vur over!

Houdoe wanne!

Deel dit met anderen