Carnavalsoptocht Schaijk – 1965, 1966, 1967

1965 Is dan uiteindelijk het carnavalsjaar van Prins Moestafa II, Frans van Boekel.
1965 Is ook het jaar dat de eerste carnavalskrant van het Moesland wordt uitgebracht.

Daarvoor was er wel eens een lustrumuitgave geweest, maar dat was maar eenmalig. Deze krant, de Moeslander, kreeg meteen al de 7e jaargang toebedeeld, om aan te duiden dat dit het 7e carnavalsseizoen van Moeslands carnaval was. In die eerste uitgave adverteerde vooral Schaijkse bedrijven met toen nog 3-cijferige telefoonnummers (was wel makkelijker om te onthouden).

Na enkele jaren is de naam van dit blad omgedoopt in het Moesblad, zoals het nu nog steeds heet.

In de optocht duiken ludieke titels op zoals: “Laat die Osse maar komen” en “We zijn er als de kippen bij”. Als aandrijving van hun creaties worden zelfs luxe personenauto’s gebruikt. Heden ten dage wordt er geen gebruik gemaakt van hulpmotors.

1966
Prins Theo I, onder die naam werd Theo Welbers als prins der Moeslanden ingehaald. Hij zou dat 3 jaar blijven, wat al aangeeft hoe graag hij dit ambt uitoefende. De optocht wordt ook steeds drukker bezocht, ook van buiten het Moesland. Met de auto of de fiets, dat maakt niet uit. Parkeren was toen ook niet zo’n probleem. Waar tegenwoordig de Rabobank staat, was toen ruimte genoeg om je vervoersmiddel kwijt te kunnen.

Ook de wagens en loopgroepen in de optocht kregen al steeds meer de specifieke carnavaleske vormen die zo speciaal zijn voor het Moesland.
In de omgeving van Schaijk zie je zelfs nu nog dat koppen te echt moeten lijken terwijl in het Moesland het carnavaleske duidelijk de boventoon voert. Kleuren en vormen die niet natuurlijk zijn vormen nog steeds een duidelijke basis voor de huidige bouwers.

1967
Ook dit jaar was Prins Theo I de voorganger in het Moesland. De platte boerenkar voor de Raad van Elf en de open Amerikaanse auto voor de prins hebben intussen plaats gemaakt voor een heuse prinsenwagen waarop Prins Theo zich duidelijk thuis voelt. Weliswaar nog met een tractor ervoor en zonder hofkapel op de wagen, maar dat zal in de loop van de jaren ook nog veranderen.

“Tsja, wat zullen we dit jaar met carnaval weer aan doen?”, zal ook vroeger menigeen zich afgevraagd hebben. Voor de mannen was het eigenlijk nog het makkelijkste. “Unnen boerenkiel en unnen rooien tesneuzik”, dan was je al een heel eind.

Maar de dames vonden het soms bar moeilijk.

De zevende, achtste en negende carnavalsoptocht van Schaijk. Van deze optocht zijn geen uitslagen bekend. Eveneens zijn de namen van de clubs niet bekend.

Uit het archief van Stichting Carnaval de Moeslanden was niet op te maken welke deelnemers bij welk jaar hoorden. Vandaar dat deze op één pagina staan.

Overigens de eerste kleurenfoto’s van de Moeslandse optocht!

Mocht je dit wel weten, of je kent iemand die dit weet, schroom dan niet om contact met me op te nemen; info@deoptocht.nl.

 
 

Deel dit met anderen