Carnavalsoptocht Schaijk – 1961 en 1962

Onder prins Jan I (Jan de Jong) wordt het derde carnavalsjaar in het Moesland beleefd.
De optocht van 1961 wordt nogal geïnspireerd door de koude oorlog. Maar zo te zien is carnaval een uitlaatklep waarbij iedereen eventjes zijn zorgen kan vergeten.

Ook de zieken worden, zoals nog steeds gebruikelijk is, door prins en gevolg opgezocht om ze even een hart onder de riem te steken en een versterkend fruitschaaltje te overhandigen.

Zoals op de foto’s te zien is, zijn alle fasen van ontwikkeling voor een heuse prinsenwagen doorlopen. Zelfs op een gewone platte boerenkar kan prins Jan I en de Raad van Elf, begeleidt door de Boeremoeskapel, deelnemen aan de optocht.

In carnavalsjaar 1962 wordt Sjaak Boutens de nieuwe prins, Hij zal door het leven gaan als Prins Kobus I.
De Moeslandse optocht kende in die tijd vele jeugdige deelnemertjes die met pony-wagens, bakfietsen, oude kinderwagens of wat dan ook maar rijden kon, mee deden. Hele gezinnen of buurtschappen waren op die manier bezig met het dorpsfeest. Naar later is gebleken heeft de jeugd inderdaad de toekomst, want de deelnemertjes van toen, zijn de bouwouders/deelnemers van nu. Dat is dan ook wat het Moeslands carnaval zo sterk maakt, de aandacht voor het jeugdcarnaval.

Maar ook de groteren lieten zich niet onbetuigd en zorgden er voor dat ze gezien en gehoord werden. Maar op as-woensdag gingen ook zij weer de vastentijd in en nam het leven weer zijn gewone gangetje. De carnavalsplunje kon weer een jaar de kast in.

De derde en vierde carnavalsoptocht van Schaijk. Van deze optocht zijn geen uitslagen bekend. Eveneens zijn de namen van de clubs niet bekend.

Uit het archief van Stichting Carnaval de Moeslanden was niet op te maken welk deelnemers bij welk jaar hoorden. Vandaar dat deze op één pagina staan.

Mocht je dit wel weten, of je kent iemand die dit weet, schroom dan niet om contact met me op te nemen; info@deoptocht.nl.

 
 

Deel dit met anderen