Carnavalsoptocht Schaijk – 1959

De allereerste carnavalsoptocht van Schaijk. In 1959 was het zover, de optocht trok door de straten van Moesland. Niet op zondag, maar maandag!

Na lang onderhandelen, met vooral Pastoor van Berkel, is er toestemming om een optocht te houden. Maar zeer zeker niet op de zondag, de dag des Heeren. Neen, op maandag moest dat maar.

Burgemeester van der Ven daarop gewezen waren werd de vergunning bij de gemeente Schaijk aangevraagd. Deze werd verleend. De eerste optocht werd gehouden op maandag 9 februari 1959 tussen 18.00 en 19.00 uur.

De te volgen route werd duidelijk omschreven en zal voor de ouderen onder ons heel goed voorspelbaar zijn, maar voor de ‘import’ Moeslander wat moeilijker zijn.

Vanaf café Van Dorst, K105, tot aan het kruisbeeld bij de kruising Runstraat/Zandstraat, vandaar terug, de straat in, richting Reek, tot de voormalige boterfabriek en vandaar terug naar het parochiehuis.

Muziek mag gemaakt worden: gedurende de carnavalsoptocht, op straat na de optocht tot 22.00 uur en in de cafés tot 23.30 uur.

De eerste Moeslandse prins werd Piet van der Heijden, die als prins Tito de Rababbelzak I over het Moesland regeerde.

Voor het complete verhaal over het ontstaan van de Schaijkse optocht en carnaval kun je hier alles teruglezen.

Van deze optocht zijn geen uitslagen bekend. Eveneens zijn de namen van de clubs niet bekend. Mocht je dit wel weten, of je kent iemand die dit weet, schroom dan niet om contact met me op te nemen; info@deoptocht.nl.

Vergunning voor carnavalsoptocht Schaijk - 1959

Deel dit met anderen