Carnaval uitgeroepen tot immaterieel erfgoed

Carnaval uitgeroepen tot immaterieel erfgoed

Eindelijk is carnaval uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. De Nederlandse Carnavalsstichting Het Groot Gevolg strijdt al jaren om carnaval op de lijst van immaterieel erfgoed te krijgen. Dat is ze nu, zo’n week voordat het feest losbarst, gelukt. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft bevestigd dat de Nederlandse Carnavalcultuur aan de criteria van UNESCO voor immaterieel erfgoed voldoet.

“Carnaval maakt al eeuwen deel uit van onze cultuur. Dankzij de diversiteit van dit feest voelt vrijwel iedereen zich vrolijk en gelukkig. Door deze diversiteit vast te leggen, voelen meer Nederlanders zich welkom om van carnaval te genieten. Daarom zal de Nederlandse carnavalcultuur door UNESCO moeten worden aangemerkt als immaterieel cultureel erfgoed”, schreef de stichting aan de organisatie. Het werd ondertekend door alle 108 carnavals- prinsen, -prinsessen en -Grootvorsten.

Geen zuipfeest
In het persbericht schrijft de organisatie ook dat ze met de nieuw verworven plek op de lijst de algehele perceptie van carnaval graag ziet veranderen. “We hopen dat niet-deelnemers aan het carnavalsfeest het niet alleen zien als een losbandig en plat zuipfeest”, schrijven ze. “In Brabant, Limburg en vele steden en dorpen daarbuiten verlangen mensen het hele jaar door naar dit feest. Het is met al zijn rituelen en tradities deel geworden van wie we zijn. Het is ons erfgoed dat we van generatie op generatie doorgeven.”

De Nederlandse Carnavalsstichting noemt het ‘een feest dat actueel blijft’ dankzij de overeenkomsten en enorme diversiteit van de activiteiten. “Carnaval past zich steeds weer aan, waardoor het voor jong én oud leuk blijft. Wij willen die diversiteit juist in stand houden, zodat carnaval toegankelijker wordt voor steeds meer Nederlanders.”

Bron: Linda.nl