Acuut bouwprobleem opgelost voor 2024

Acuut bouwprobleem wagenbouwers opgelost

Goed nieuws voor de wagenbouwers! Het acute bouwprobleem is voor nu opgelost, dat is te lezen in het Brabants Dagblad.
Voor de lange termijn moet er nog een permanente oplossing komen.

Wagenbouwers carnaval Schaijk kunnen terecht bij oude gemeentewerf: ‘Acuut probleem opgelost’
De Schaijkse bouwers van carnavalswagens kunnen opgelucht ademhalen: de komende jaren is er voldoende ruimte om grote praalwagens te bouwen. De gemeente Maashorst wil daarvoor de voormalige gemeentewerf aan de Runstraat gebruiken. Daar komt een extra loods te staan.

Wat betreft carnaval en de jaarlijkse optocht heeft Schaijk een naam hoog te houden. ‘De Optocht’ zoals het in Moesland heet is een van de grootste en mooiste in de regio en telt elk jaar zo’n twaalf tot veertien praalwagens en diverse loopgroepen.

Alarmklok: acuut probleem
Veel groepen bouwen bij boeren of bedrijven die een hal beschikbaar stellen, zo’n zes clubs konden tot dusver terecht in de eigen bouwloods van stichting carnaval De Moeslanden. Die nissenhut op het terrein van loonwerker Peter Loeffen is sinds dit jaar weg waardoor er voor komend carnaval een acuut probleem dreigde.

De partij Voor de Dorpen (VDD) luidde daarover de alarmklok en vroeg de gemeente Maashorst om mee te denken over een oplossing. Die is in de maak, zo laat de gemeente nu weten. Het plan is om op het terrein van de voormalige gemeentewerf in Schaijk een tweede loods neer te zetten waar het jeugdcarnaval de komende tien jaar gebruik van mag maken.

Overleg met de buurt
Die bouwhal kan zonder problemen worden neergezet want er is geen aanpassing van het bestemmingsplan voor nodig omdat het om een tijdelijke voorziening gaat. Wel wil de gemeente nog in gesprek met de buurt – de zogeheten omgevingsdialoog. Ook moet Maashorst met de carnavalsstichting nog afspraken maken over de financiën.

Daarnaast mogen de clubs tot aan carnaval 2024 ook de bestaande loods op de gemeentewerf gebruiken. De gemeente denkt daarover komende maand nadere afspraken te kunnen maken. Net op tijd want de meeste clubs beginnen rond deze tijd met bouwen.

Hartstikke blij
,,Er is een acuut probleem opgelost, daar zijn we hartstikke blij mee”, zegt voorzitter Maarten Hendriks van stichting de Moeslanden. Hij wil de bouwhallen met name inzetten voor de allerjongste clubs. ,,Want als we de jongeren enthousiast maken en houden, sluiten ze aan het carnaval zoals wij dat in Moesland vieren”, zegt Hendriks. In de bestaande hal is volgens hem plek voor zo’n drie tot vier clubs, in de nog te bouwen loods kunnen er misschien wel vijf tot zes.

Over de vereiste omgevingsdialoog maakt hij zich niet zo druk – ‘iedereen in Schaijk houdt van carnaval dus dat komt wel goed’ -, meer zorgen zijn er over de financiën. ,,Zo’n grote loods kost al gauw enkele tienduizenden euro’s en die hebben wij niet. We zijn een stichting, geen bank”, zegt hij, hopend op geld van de gemeente.

Nu al nadenken over later
Raadslid Davy van der Ven (VDD) is ook blij met de toezeggingen van Maashorst. ,,De eerste slag is binnen”, zegt hij. ,,Dit is een mooie oplossing voor een groot probleem dat dreigde te ontstaan.” Maar omdat het om een tijdelijke oplossing gaat, wil het raadslid – maar ook de voorzitter – van de gemeente nog wel weten hoe het daarna verder gaat.

,,Het kan niet zo zijn dat dit probleem over een jaar of zes zeven opnieuw gaat spelen. Er moet nu ook nagedacht worden over een permanente oplossing voor de langere termijn”, zegt hij. Ook omdat de gemeentewerf aan de Runstraat eerder al genoemd is als locatie voor woningbouw.

Bron: Brabants Dagblad