Moesacademy 2023 - Masterclass schilderen

Moesacademy met masterclass schilderen

De Moesacademy bestaat al sinds 2016 en heeft in die tijd vele jeugdige Moeszakken en Moeszakkinnekes het bouwen van wagens laten zien. Er werden in die tijd verschillende clubs bezocht en met succes, maar tocht miste er iets. Het zelf laten bouwen stond hoog op de verlanglijst van de organisatoren van de Moesacademy (Rob van der Zwaluw en René Derks).

Geen Moesacademy in de coronatijd
Toen corona behoorlijk wat roet gooide in het carnavalsleven en er geen Moesacademy was, had de organisatie wel de tijd om definitief de knoop door te hakken. De Moesacademy gaat zijn naam eer aan doen en er wordt daadwerkelijk wat geleerd.

Zo staan er verschillende masterclasses op het programma:
– Slim bouwen
– Constructie/beweging
– Vormen
– Plakken
– Schilderen
– Show
– Optocht lopen

Iedere masterclass wordt gegeven door ervaren bouwers die alle tips en tricks kunnen doorgeven aan de cursisten. Oudgedienden die de nieuwere clubs de fijne kneepjes van het vak laten zien. Het heet niet voor niks een masterclass, dus verwacht de beste bouwers van de grootste en bekendste clubs uit het Moesland.

Enthousiasmeren van jonge clubs
Doel van dit alles is om jongere clubjes enthousiast te houden en tevens nog wat extra kennis bijbrengen om nog beter te kunnen bouwen.

De eerste masterclass was donderdagavond 26 januari in de bouwschuur van Ge Kêkt Mar. Op het programma stond de masterclass schilderen. Rob Custers van Moi Gekloi en Mark van Zandvoort van Vûr Mekoar gaven de cursus.

Rob is vooral bedreven in kleurencombinaties en het zgn. ‘over laten lopen’ van kleuren. Mark liet de fijne kneepjes zien van het spuiten van verf. Er was een grote opkomst en er werd enthousiast geoefend. Tevens hadden de cursisten veel vragen waar de ‘masters’ antwoord op hadden. Kortom een succes dat naar meer smaakt.

Nodig voor de toekomst
Het was de laatste tijd al vaker in het nieuws: ‘Kosten bedreigen wagenbouwers’, ‘Geen opvolgers voor wagenbouwers’ en ‘Tekort aan bouwloodsen’. De Moesacademy wil juist de jeugd warm maken voor het maken van carnavalswagens en de opkomst liet zien dat dit een broodnodig initiatief is. De Moesacademy kan niet voor bouwplaatsen zorgen, maar de jeugd wel warm maken (en houden) voor het voortbestaan van de wagenbouwers en zo dus ook de optocht van het Moesland.

Rob van der Zwaluw
Ere wie ere toekomt, Rob had het fantastisch geregeld. Deoptocht.nl kan met recht zeggen dat deze trots is op wat er op deze Moesacademy voor elkaar is gekregen. Carnaval in Schaijk leeft en dit smaakt naar meer!

De MoesNOS was erbij en heeft onderstaand item gemaakt.