Dr. Langendijk Belangrijk geweest voor carnaval in Schaijk

Carnaval door de ogen van Dr. Langendijk

Dr. Langendijk, een naam die regelmatig voorbij komt op deoptocht.nl. Maar waarom? Hij is nooit prins geweest, zat niet bij de Raad van 11, heeft nooit meegelopen met de optocht en toch heeft hij (historisch) gezien een grote rol gespeeld in het Moeslands carnaval.

Via de Heemkundekring is deoptocht.nl aan de originele videobeelden van Dr. Langendijk gekomen. Fantastisch dat aan het Moeslands carnavalsarchief werd gedacht. De beelden zaten nog in een originele doos uit eindjaren ’60 en zaten nog op de spoel. Niet iets wat dus zomaar even omgezet kon worden naar digitale beelden. Dankzij Haropi in Geffen zijn deze beelden gedigitaliseerd en ik mag wel zeggen met een verbluffend goed resultaat.

Uitzoeken van jaartallen
Het uitzoeken van de digitale beelden was voor mij een feest! De beleving van het vieren van carnaval in het Moesland is prachtig vastgelegd door Dr. Langendijk en is een unieke inkijk van deze tijd en heeft beelden opgeleverd van 1960 tot en met 1974. Het is een parel voor het Moeslandse archief met beelden van carnaval in de breedste zin des woords met als absolute hoogtepunt de optocht van 1960 in kleur!

Spanning opbouwen
De spanning moet natuurlijk opgebouwd worden en we beginnen dan ook met de beelden uit 1974 en werken zo naar het hoogtepunt: carnaval 1960.

Oh ja, Dr. Langendijk heeft nu ook een eigen pagina op de site en daar komen al zijn films bij te staan. De pagina van Dr. Langendijk kun je hier terug vinden. Op deze pagina staat meer informatie omtrent het leven van Dr. Langendijk.

We beginnen met carnaval 1974: