22 Jaar deoptocht.nl! 🎂 🎉

22 Jaar deoptocht.nl! 🎂 🎉

Wie moes zaait zal carnaval oogsten! Iedere Moeszak of Moeszakkin krijgt het moesplantje wat carnaval heet mee in zijn jeugd. In omliggende dorpen noemen ze dat het carnavalsvirus. In Schaijk stroomt behangselplak door de aderen en ademen we carnaval. Hier zit het de mensen in het bloed. Ook bij mij. Gruwelijk trots op onze optocht en op onze manier van carnaval vieren. Zo trots dat ik dat wilde gaan delen met de rest van de wereld. En met de komst van het internet in de jaren ’90 (van de vorige eeuw…ik word oud…) werd dat een echte optie.

Het gaat te ver om de hele geschiedenis van deoptocht.nl hier te beschrijven, daar heb ik een pagina voor gemaakt 😉 Mocht je die willen lezen dan kan dat hier.

Nee, ik wil het graag hebben over de hoogte- en dieptepunten die mij hebben geraakt in deze 22 jaar (en daarvoor).

Carnaval is emotie
Een mooie uitspraak van oud-voorzitter Henk van Ras. Geluk en verdriet liggen heel dicht bij elkaar. Ook bij carnaval (het meest belangrijke van de onbelangrijke dingen: ook van Henk). Carnaval is inderdaad niet belangrijk, integendeel zelfs. Maar het is wel een heel belangrijk onderdeel van de samenleving; een fijne manier om je gedachten te verzetten, sociaal omgaan met elkaar en om samen iets te maken. Carnaval is verbinding en dat gebeurt op heel veel vlakken, voor de jeugd, de jongeren en de ouderen. Overal wordt aan gedacht door Stichting carnaval de Moeslanden, jongerencarnaval en Jeugdcarnaval Schaijk. En zo hoort het ook natuurlijk. Maar laten we bij het begin beginnen.

Jeugdprins Arno II
Al van jongs af aan deed ik mee met de jeugdoptocht, het bouwen van wagens en de optocht in het algemeen was echt mijn ding. Tot die ene dag…6 oktober 1988.

6 Oktober 1988 was een zwarte dag voor mij die mijn leven compleet op zijn kop zette. Het overlijden van mijn beste vriend Arno van den Berk (oud jeugdprins Arno II) door een noodlottig ongeluk. Plotsklaps ziet je leven er faliekant anders uit en dan kan ik je vertellen dat carnaval echt bijzaak is en totaal niet relevant. De vlam voor carnaval was uit.

22 Jaar deoptocht.nl! 🎂 🎉

Destijds zat ik op kamers in Wageningen en werd in 1989 gevraagd om lid te worden van Gedûrig Wispeltûrig. Eerlijk gezegd had ik daar niet heel veel zin in, maar op aanraden van mijn moeder heb ik dat toch gedaan. En dat was een belangrijke stap. Ik kreeg weer zin in het leven, was weer onder de mensen en ontmoette mijn vrouw Betty (beste ontmoeting ever!). De vlam voor carnaval begon weer te branden.

22 Jaar deoptocht.nl! 🎂 🎉

Je weet natuurlijk nooit hoe het leven loopt en dat is maar goed ook. Dan ga je ernaar leven en zijn de verrassingen weg. Maar ik denk wel dat dit een belangrijke stap voor mij was om het verlies te verwerken, mijn gedachten te verzetten en me te storten op carnaval. Carnaval werd mijn uitlaatklep en dan bedoel ik niet het uitgaan, maar vooral de saamhorigheid tijdens het bouwen was wat me enorm heeft geraakt. Dat was de reden om te beginnen met deoptocht.nl.

En dan heb je dus een site. Een blanco vel, maar wel heel veel input om de site te vullen. En dat is ondertussen (in die 22 jaar) best aardig gelukt al zeg ik het zelf. Een lijstje:

– 1.502 pagina’s
– 1.565 nieuwsberichten
– 15.223 foto’s
– 284 mensen die ‘In Beeld’ zijn geweest
– 2.530 video’s
– 86 clubs die ‘uitgelicht’ zijn
– 3.621 krantenartikelen
– 5.139 documenten
– Alle Moesbladen online
– Alle pronkzittingen online

En nog veel, heel veel meer, maar dat weten jullie ongetwijfeld.

Beste carnavalswebsite
Eén van de hoogtepunten was het behalen van de titel ‘Beste carnavalswebsite’. Omroep Brabant had in 2006 een wedstrijd uitgeschreven om de beste carnavalswebsite te vinden. Ik ben niet zo van de wedstrijdjes maar op aanraden van Grootvorst Leonard Steetsel en Willemien van den Brand toch de website aangemeld. En met succes! Enorm trots met het behalen van de eerste plaats, een kroon op het werk en een bewijs dat ik op de goede weg zat.

22 Jaar deoptocht.nl! 🎂 🎉

Zilveren Moestop
Een prijs winnen is kei mooi, eerste worden bij de ‘schonste optocht van hiejel de wirreld’ is prachtig, maar onderscheiden worden met de hoogste onderscheiding van het Moesland, dat is iets waar je stil van wordt.
Uit handen van Prins Joris I kreeg ik in 2013 deze onderscheiding. Iets om nooit meer te vergeten; onderscheiden worden in een volle zaal waarbij iedereen blij voor je is. Ja, dat is echt geweldig. Moesland, nogmaals dank voor deze prachtige herinnering en deze eer!

22 Jaar deoptocht.nl! 🎂 🎉

In memoriam
Zoals ik in het begin van dit stuk al vertelde; carnaval is emotie. Samen lachen, maar ook samen huilen. Naast de vele mooie dingen maken we ook verdrietige dingen mee. Zo is het overlijden van een dierbare het ergste wat je kan overkomen. Dit gebeurt ook in ons Moesland. De mensen die mij een beetje kennen weten dat ik daar aandacht aan schenk. Vaak probeer ik dit door de mooie dingen naar voren te halen, feitelijk maar wel met een Moesgroen hart. Dit is niet altijd makkelijk, sterker nog het is vaak verdomd moeilijk, maar ik vind het wel heel belangrijk om dit te doen. Het is het laatste eerbetoon wat deoptocht.nl kan geven, hoe moeilijk dat ook is.

Maar laten we vooral positief afsluiten…

deoptocht.nl is jarig!
En wie jarig is trakteert! Dus ik heb 2 hele mooie cadeaus voor het Moesland. Cadeaus waar je als carnavalsliefhebber ook daadwerkelijk wat aan hebt.

Cadeau nummer 1: Clubpagina’s 2.0
En dan in het jubileumjaar 2023 is het dan eindelijk zover! Na twee jaar (bijna iedere dag) aan deze pagina’s hebben mogen werken kan ik met trots mijn 1e cadeau aan het Moesland geven. Mijn doelstelling was om dit voor het 22-jarig bestaan van deoptocht.nl te maken en het is gelukt!

Ik heb voor iedere club (die op de clubpagina’s staan) per jaar een filmpje gemaakt van hun deelname aan de optocht. En waar het van toepassing was de eventuele pronkzittingen. Nu kan ik pas echt zeggen dat de clubpagina’s af zijn. Nieuwe clubs/individuelen worden ieder jaar netjes meegenomen en de clubs die meedoen aan de optocht worden per jaar bijgewerkt.

Youtube
Verder heeft iedere club op het Youtubekanaal van deoptocht.nl zijn eigen playlist, is er voor ieder carnavalsjaar een playlist en is het archief dus nog groter en completer geworden. Ik ben echt enorm trots op dit resultaat en ik hoop dat jullie kunnen genieten van dit cadeau!
Het is (vind ik) mooi om de progressie van een club te zien in bewegende beelden. En er zitten echt pareltjes tussen, denk aan de bouwbezoeken en de hoogtepunten van de prijsuitreikingen.
Benieuwd? Snap ik, kijk hier maar eens naar jouw clubje: https://www.deoptocht.nl/carnavalsclubs-moesland/

Cadeau nummer 2!
Op 1 been kun je niet staan, dus we gooien er nog een cadeau tegenaan! Eigenlijk is dit een cadeau wat in een nieuw jasje is gegoten. In 2007 was deoptocht.nl al begonnen met radio. Een paar weken voor carnaval werd er een stream opgestart. Gruwelijk mooi, maar wel illegaal en dus met de nodige risico’s. Dat is nu voorbij. Ik kan met trots zeggen dat deoptocht.nl nu volkomen legaal in de lucht is; 24 uur per dag en 7 dagen per week.

Muziek waar je een glimlach van op je gezicht krijgt, lekkere meezingers en natuurlijk de beste bouwmuziek! En het mooie is dat er ook nog live-programma’s gemaakt gaan worden. Deze zullen aangekondigd worden via de social mediakanalen.
Je kan het radiostation beluisteren via de homepage of via https://deoptocht.nl/radio

22 jaar deoptocht.nl…Da’s echt Moesland!

Nieuwe dingen?
Of er nog nieuwe dingen op de site komen? Maar natuurlijk! Zo komen er nog prinsenpagina’s, de Hofkapel krijgt (nog steeds) een eigen pagina en moet mijn ‘to-do’-lijstje nog afgewerkt worden. Moeslands carnaval leeft en ik vind het mooi om te zien dat deoptocht.nl daar een plaatsje in heeft gekregen. En wat mij betreft blijft dat zo.

Veel plezier met de voorbereidingen, de pronkzittingen en carnaval! Op naar de 33 jaar!

René Derks

PS

Binnenkort prachtige bewegende beelden van Moeslands carnaval uit de jaren ’60! Echt heel mooi!!!