Moesmunt Schaijk carnaval

Schaijkse horeca betuigt spijt

Tijdens de bijeenkomst van de gezamenlijke horeca Schaijk en afgevaardigden van clubs (en andere gedupeerden) was DTV Maashorst ook aanwezig. Zij maakte het onderstaande verslag:

Schaijkse horeca betuigt spijt, maar concrete oplossing voor opgeheven Moesmunt blijft uit
De gezamenlijke Schaijkse horeca wil op korte termijn alle Moesmunten die nog in omloop zijn inzamelen. Afhankelijk van hoeveel munten worden ingeleverd, volgt daarna een oplossing voor Moeslanders die nog (veel) munten hebben.

Waarschijnlijk biedt de horeca die oplossing in de vorm van een voucher. Dat is wat horecaondernemer Theo Potjes samen met andere horecaondernemers van onder andere Nieuw Schaijk en De Notaris dinsdagavond in proeflokaal de Werkplaets bekendmaakte aan aanwezigen van de Schaijkse carnavalsverenigingen. Zij werden door de horeca uitgenodigd om het hele verhaal van de Moesmunt aan te horen. Wat volgde was een uitgebreid verslag.

Ontstane ophef
Bij inwoners van het dorp was ophef ontstaan toen de Schaijkse horeca afgelopen donderdag, notabene vlak voor de elfde van de elfde, bekendmaakte dat de Moesmunt per direct niet meer geldig is. Deze munt dient als betaalmiddel tijdens carnaval en veel munten zijn nog in omloop. De boosheid bij leden van de carnavalsverenigingen heeft er vooral mee te maken dat horecagelegenheden geen overgangstijd bieden om munten nog op te maken. Wie nog veel munten heeft liggen, kan ze plotsklaps niet meer kwijt.

Geen winnaars
De Schaijkse horecagelegenheden gaven dinsdagavond tekst en uitleg en boden excuses aan voor het abrupt ongeldig verklaren van de Moesmunt, maar zeggen tegelijkertijd de situatie nu niet mooier te kunnen maken dan dat hij is. “Er zijn geen winnaars”, zo luidde de conclusie.

De Moesmunt is in 2004 ontstaan als alternatief voor verschillende munten van carnavalsverenigingen die ervoor zorgden dat horecagelegenheden door de bomen het bos niet meer zagen. “Voor carnaval moesten wij uitleggen aan personeel dat een bepaalde vereniging deze carnaval niet meer met groene, maar met gele munten betaalt. En ga zo maar door”, aldus Potjes.

Slechte boekhouding
Horecagelegenheden begingen na het ontstaan van de Moesmunt de fout geen goede boekhouding bij te houden, wat voor verontwaardiging zorgde bij aanwezigen. Door door de jaren heen niet bij te houden hoeveel Moesmunten er nu daadwerkelijk zijn, en er mogelijk ook valse munten in omloop zijn gekomen, is de situatie achttien jaar na het ontstaan van de munt niet meer te overzien. Zeker niet doordat er bij verschillende horecagelegenheden wisselingen van de wacht hebben plaatsgevonden en veel horecaondernemers niet vanaf het begin betrokken zijn, aldus Potjes. “De boekhouding bestond uit inzamelen van munten en het uitkeren van de opbrengsten aan de horeca.”

Nadat de laatste Moesmunten vlak voor de coronatijd begin 2020 nog werden verkocht voor een prijs van 2,35 euro werden munten afgelopen lente tijdens zomercarnaval massaal ingeleverd op een moment dat de prijs van consumpties door inflatie flink was gestegen. Horecaondernemers kwamen in juni bij elkaar en kwamen maar tot één conclusie: de Moesmunt is failliet.

Inleveren
Bezitters van de Moesmunt kunnen hun munten op 1 december inleveren en krijgen dan een bewijs van inlevering. Als alle munten zijn ingezameld en dus duidelijk is hoeveel munten er in totaal zijn, presenteert de Schaijkse horeca een oplossing. Deze is mogelijk in de vorm van een voucher. Een bedrag hierbij werd niet genoemd en dat stoorde de aanwezigen. “Welke oplossing bieden jullie als er nog 5.000 munten in omloop blijken te zijn? Of 10.000?”, werd gevraagd vanuit de zaal.

Als muntenbezitters niet akkoord gaan met de uiteindelijke oplossing, kunnen zij hun ingeleverde munten terugkrijgen en deze inleveren bij partycentrum De Raaf. Deze horecagelegenheid, die meedoet aan de Moesmunt maar die zegt niet mee te zijn genomen in het statement van de horeca om met de munt te stoppen, komt met een eigen oplossing. Zij bieden per twee Moesmunten een Raafmunt die het hele jaar geldig is.

Bron: DTV Maashorst