Optocht Schaijk 2022

Schaijkse carnavalsverenigingen kunnen nog een jaar bouwen, maar dan?

DTV Nieuws heeft aandacht voor het bouwschurenprobleem van Schaijkse carnavalsverenigingen:

Schaijkse carnavalsverenigingen kunnen nog een jaar bouwen, maar dan? ‘schaarste bouwloodsen zorgt voor terugloop populariteit carnaval’

Volgens Maashorst Vooruit staat carnaval onder druk. Door een schaarste aan bouwloodsen neemt de populariteit van carnaval af. Zonde, zo vindt de partij en trekt daarom aan de bel.

Mara Slegers ondervond het probleem zelf. Naast raadslid voor Maashorst Vooruit is ze betrokken bij de Schaijkse carnavalsvereniging CV Ge Kêkt Mar. De vereniging was op zoek naar een bouwlocatie, maar door stoppende boeren en hoge energieprijzen zijn beschikbare bouwlocaties schaars. “Wij hebben op het laatste moment nog een bouwplek gevonden in Reek”, zegt ze.

Ook voor andere carnavalsclubs uit Schaijk die meedoen aan de carnavalsoptocht is er goed nieuws. De Nishut aan de Waterstraat mag nog een jaar blijven staan waardoor vijf clubs verzekerd zijn van een bouwlocatie.

Terugval populariteit
Maar daarna? De toekomst voor carnavalsclubs die carnavalswagens willen bouwen is onzeker, zo merkt fractievoorzitter Bas Keijzer van Maashorst Vooruit. “Ons bereiken berichten dat met name de schaarste van bouwloodsen ervoor zorgt dat er een terugval is in de populariteit van het carnaval. Met name de jeugd vanaf 18 jaar is de dupe van deze schaarste waardoor velen besluiten niet meer deel te nemen aan de optochten. Dit zorgt voor een verschraling van de kwaliteit én kwantiteit van de optochten.”

In gesprek
De partij wil dat de gemeente aandacht heeft voor carnaval en het belang daarvan. “Wat ons betreft is carnaval immaterieel erfgoed”, aldus Keijzer. “We zeggen niet dat de gemeente een loods moet bouwen, maar wel dat zij in gesprek moeten gaat met verenigingen. We willen dat de gemeente oog heeft voor dit probleem.”

Bron: DTV Nieuws