Achter de lampen; het verhaal achter de documentaire

Achter de lampen; het verhaal achter de documentaire

Het is een koude dag in november, vrijdag 20 november om precies te zijn. Een appje van de voorzitter van Stichting Carnaval de Moeslanden: of ik interesse heb om een ‘soort van’ documentaire te maken over onze Moeslandse optocht? En dat dit nog geheim is!

Bij het woord optocht was mijn interesse al gewekt. Ik app Maarten terug dat ik er zeker zal zijn en dat het uiteraard stil wordt gehouden.

“Goh, een documentaire, da’s wel heel mooi, maar met wie gaan we dat dan doen?”. Dat was eigenlijk de eerste vraag die door mijn hoofd schoot. Eerst maar eens kijken of er genoeg animo voor is.
De afspraak was om op maandag met een klein groepje bij elkaar te komen.

Gelukkig zijn er in het Moesland vele “carnavalsgekken” en een enkele waren er die maandagavond. Waaronder Bas Griffioen en Jos Jacobs. Het plan om een documentaire te maken werd uitgelegd en tevens het idee om Moesland’s Mooiste te lanceren.

Prachtige ideeën en een heel mooi alternatief voor een aangepast carnaval in 2021. We hadden natuurlijk liever een echte optocht gehad, maar we zijn ook realistisch, de kans op een echte optocht in 2021 was wel heel erg klein.

We waren het snel eens, een documentaire over het Moesland moet er komen en daar gaan we ons voor inzetten. Het team ‘Moesland’s Moiste Docu’ was geboren: Bas Griffioen, Jos Jacobs en René Derks zijn de drie personen die er voor gaan!

Carte blanche
Stichting Carnaval de Moeslanden gaf ons ‘carte blanche’. Dat is prachtig natuurlijk, maar waar ga je het over hebben? De Moeslandse optocht is een ruim begrip en heeft vele onderdelen die je kunt uitlichten. Maar dit is wel een onderwerp waar elke Moeszak en Moeszakkin blij en gelukkig van wordt, de optocht! Mooi, nu nog een script schrijven waarbij alles en iedereen wordt meegenomen.

Het script wordt geschreven en voorgelegd aan een kleine afvaardiging van de stichting en de Potter.
Al snel wordt duidelijk dat dit een schot in de roos is. We mogen aan de slag. Dat is geweldig natuurlijk, maar dat betekent wel dat er nu daadwerkelijk garen op de klos moet komen. Geen woorden maar daden!

Voor een documentaire heb je mensen nodig, tijd, materiaal, opnamelocaties etc. Dingen waar wij in eerste instantie (als leken) niet bij stil staan. Maar, dankzij een avondje bij elkaar zitten (op 1,5 meter) en een groepsapp, komen we snel tot een thema en nog belangrijker: een doel!

Nu de verhaallijn duidelijk is, de opnamelocaties uitgedokterd zijn wordt het tijd om afspraken te maken met de mensen die we in de documentaire aan het woord willen laten.

De planning is cruciaal, want voor je het weet is het carnaval.
Contacten met de hoofdpersonen worden gelegd en afspraken gepland. De Kerstvakantie is een mooie tijd om veel vast te gaan leggen. Met de Coronaregels in ons achterhoofd, waar iedereen zich keurig aan heeft gehouden, gaan we op pad. De wagen vol met apparatuur, wilde plannen, veel plezier en vooral een mooi doel!

Avontuur
Het resultaat van ons avontuur kun je morgen bekijken, over de inhoud gaan we nu nog niets verklappen. Want zoals onze voorzitter al vertelde; “het is geheim”. En geheimen moet je bewaren. Het best bewaarde geheim van het Moesland wordt morgen openbaar gemaakt.

Dit willen we nog wel kwijt:

Wat heel mooi was om te zien, is dat er bij zowel jong als oud, de wil was om aan deze documentaire mee te werken. Dat geeft ons, als makers, een heel goed gevoel. Het gevoel dat we goed zitten met de weg die we zijn ingeslagen voor jullie documentaire.

Dat gevoel kunnen we niet op papier zetten, dat gevoel….dat zit in ons, in ons allemaal.
Wij hebben dat geprobeerd om op een mooie manier in beeld te brengen. Het gevoel wat we als Moeslanders allemaal hebben. Het moeszaadje dat als kind al wordt geplant om later uit te groeien tot een volwaardige Moeszak of Moeszakin.

Wij wensen jullie heel veel plezier bij het bekijken van de documentaire en geniet!

Bas, Jos en René