Moesland maakt er het beste van: 'Iedereen toch een warm carnavalsgevoel bezorgen'

Moesland presenteert

Een mooi interview in Arenalokaal vandaag. Initiatiefnemers van ‘Moesland presenteert’, Maarten Hendriks en Theo Potjes leggen uit hoe carnavalszaterdag 13 februari 2021 eruit zal gaan zien. Het volledige interview is hieronder te lezen.

Maarten Hendriks en Theo Potjes, Schaijkenaren met Moesgroen hart
Moesland maakt er het beste van: ‘Iedereen toch een warm carnavalsgevoel bezorgen’

“Ik heb altijd gezegd dat ik geen voorzitter ben geworden om carnaval af te gelasten. Dat gaat gewoon níet gebeuren!” Was getekend, Maarten Hendriks. De Schaijkenaar, sinds 2018 voorzitter van stichting Carnaval de Moeslanden, is een man van zijn woord. Want ondanks alle Corona-ellende, wordt er in Schaijk – zij het in aangepaste vorm – dit jaar tóch carnaval gevierd. Thuis voor de buis. In nauwe samenwerking met horecaondernemer Theo Potjes en Landerd TV heeft de stichting voor zaterdag 13 februari een feestelijk programma samengesteld voor carnavalsminnend Schaijk: Moesland Presenteert. “Op deze manier willen we iedereen toch een warm carnavalsgevoel bezorgen.”

Een van de drijvende krachten achter het alternatieve carnavalsprogramma in Schaijk is Theo Potjes, horecaondernemer met een Moesgroen hart. “Schaijk ís carnaval! Dat laten we niet zomaar voorbijgaan”, zegt Potjes, die samen met de stichting al sinds oktober diverse mogelijke scenario’s uitwerkte.
“In eerste instantie optimistisch met kleine feesttentjes in het dorp, naar later een kleine thuiskroeg tot recent een online programma vanaf de bank. Nooit hebben we gedacht aan stoppen, maar enkel aan aanpassen naar de mogelijkheden”, vertellen Theo en Maarten.

‘Moeslands Mooiste’
Onder het motto ‘Een Moesland zonder de schônste, grôtste en môiste optocht ter wereld kan natuurlijk niet’ is de verkiezing van mooiste carnavalswagen aller tijden bedacht. “Bij de diverse clubs leeft deze verkiezing al enorm”, weten Theo en Maarten. “We laten de allermooiste wagens van de afgelopen 62 jaar voorbijkomen en kiezen op zaterdag 13 februari ‘Moeslands Mooiste’. Het publiek kan hier zelf live op stemmen.”

Drive-thru met stamppotten en erwtensoep
Maar dat is niet het enige dat de kijkers voorgeschoteld krijgen. Vanuit twee speciaal ingerichte studio’s in dorpshuis De Phoenix wordt 13 februari om 16.30 uur gestart met een programma speciaal voor de jeugd. Daarna volgen er terugblikken op activiteiten die wel hebben plaatsgevonden, zoals bijvoorbeeld de ‘raambezoeken’ aan zieke inwoners van het dorp.

Rond 18 uur is het tijd om ‘Mi zun alle ôn toffel’ te gaan. Op het plein voor De Phoenix komt een drive-thru waar je vanuit de auto erwtensoep en diverse heerlijke stamppotten met speklappen, rookworst of hachee kunt bestellen. Alles in eigen huis gemaakt bij De Potter. “LanderdTV maakt live opnamen bij de drive-thru en we vragen mensen dan ook om carnavalesk verkleed te komen”, zegt Maarten Hendriks.

Live stemmen via Whatsapp
Aansluitend wordt de avond door Prins Twan en Grootvorst Alex officieel geopend en kunnen kijkers via Whatsapp live stemmen voor de verkiezing van ‘Moeslands Mooiste’ en de Moeskoningin. De winnaars worden gedurende de avond bekendgemaakt.

‘Fantastische documentaire’
Een van de hoogtepunten van de avond is zonder twijfel de documentaire over carnaval in het Moesland. Een productie van René Derks, Bas Griffioen en Jos Jacobs. “Een prachtige, anderhalf uur durende weergave waarin verschillende generaties hun gevoel voor carnaval beschrijven”, geeft Maarten aan.
“Uiteraard ondersteund door beelden uit ons rijke archief vanaf de jaren vijftig tot nu. René, Bas en Jos hebben er echt iets fantastisch van gemaakt, ze zijn er met recht trots op. De documentaire is elke seconde van het kijken waard.”
“Het is een blijvend cadeautje voor het Moesland”, vult Theo aan.

Kennisquiz en muziekbingo
Tijdens het programma, dat tot in de kleine uurtjes duurt, wordt het publiek verder vermaakt met een kennisquiz over het Moesland, een muziekbingo en een DJ. Er zijn mooie prijzen te winnen, waaronder een huiskamerconcert van de Hofkapel.

‘Ut Moeslands Buukske’
Moesland Presenteert wordt zaterdag 13 februari vanaf 16.30 uur uitgezonden via een livestream en op LanderdTV. In beide gevallen is de uitzending gratis te bekijken. Om kans te maken op de prijzen, actief mee te kunnen spelen met de bingo en quiz én om te kunnen stemmen op de Moeskoningin en ‘Moeslands Mooiste’ heb je ‘Ut Moeslands Buukske’ nodig. De boekjes zijn vanaf zaterdag 6 februari voor 11 euro online verkrijgbaar op www.moesland.nl.

Bron: Arenalokaal
Foto: Arenalokaal