Geen carnaval in 2021 in Schaijk?

Geen carnaval in 2021 in Schaijk?

Het kabinet is duidelijk: pas als er een vaccin tegen het coronavirus is, kunnen grote evenementen weer worden gehouden. Tot die tijd is het gevaar te groot dat het virus daardoor weer opleeft, denkt het kabinet.

In een Kamerbrief van donderdag 7 mei 2020 schrijft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge nog geen datum te kunnen noemen waarop massale evenementen weer mogelijk zijn. “Dat kan eigenlijk pas weer als er een vaccin is en niemand weet hoe lang dat gaat duren. We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel.”

En onder grote evenementen valt ook carnaval. Nou moeten we niet meteen in de stress schieten, er kan nog een hoop veranderen en er wordt met man en macht aan het vaccin gewerkt, maar het is wel iets waar we als Moesland rekening mee moeten houden.

Ook geen optocht?
Carnaval vieren op 1,5 meter afstand van elkaar is niet te doen. Het samen zijn, het gevoel van saamhorigheid komt juist naar voren tijdens carnaval. Met zijn allen gezellig bij elkaar, wat drinken, wat eten, buurten en ouwehoeren en dansen. Dat gaat hem volgens het kabinet niet worden, maar wat te denken van de optocht? De individuelen en loopgroepen kunnen nog wel het 1,5 meter beleid volhouden. Voor de wagens wordt het wat lastiger, maar dat zou eventueel ook nog kunnen door creatief te gaan denken. Het grote probleem, is in mijn ogen, het publiek. Dat is simpelweg niet te doen. Het staat normaal rijen dik en op elkaar. Om daar ook de 1,5 meter regel toe te passen is niet te doen. En een optocht zonder publiek is als boeremoes zonder worst. Hillemoal niks.

Uiteraard staat de gezondheid van iedereen op nummer 1, daar zal niemand over vallen. En het Moesland kennende worden we juist creatief als er tegenslagen zijn. We gaan het allemaal zien, maar het is wel iets waar we rekening mee moeten gaan houden…