Carnavalsoptocht Schaijk - 2010

Jan Vos overleden

Onze bekendste individueel van de Schaijkse optocht, Jan Vos, is donderdag 16 april op 83-jarige leeftijd overleden.

Jan was een markante Moeszak, door zijn doen en laten en door zijn uiterlijk: de welbekende snor. Jan, is en blijft dè individueel van het Moesland.

Doordat Jan ooit tijdens een prijsuitreiking zei dat hij meer concurrentie wilde bij de individuelen is dat nu echt wel het geval. Er hebben nog nooit zo veel individuelen meegedaan in de categorie die Jan zo lief had.

Jan Vos is, voordat hij bij de individuelen mee ging doen, lid geweest van carnavalsvereniging De Zwabbers. In 1991 deed hij voor het eerst mee als individueel. In 2011 deed Jan voor het laatst mee aan de optocht. In de 20 jaar dat hij actief deelnam aan de optocht is Jan maar liefst 9 keer eerste geworden, zes keer tweede en 2 keer derde. Van de 20 jaar die hij mee deed is hij maar liefst 17 keer in de top drie gekomen. Dat is een prestatie van formaat en die zal waarschijnlijk nooit meer verbeterd worden.

Jan ademde mooie, dubbelzinnige ideeën uit. “Een stuk in mijn kraag”, “Mij dekken ze niet” en “ouwe zakkenroller” zijn zo maar wat ideeën van Jan.

Met “Mij schoppen ze niet tegen mijn zak” liep Jan in DAW-kleding (en met een lange paal waar bovenin een juten zak hing) ook de optocht in Reek mee, een prachtig moment om de verbaasde blikken van de Kelestropers te zien. “Un bietje steuke” was Jan op het lijf geschreven.

In 2001 kreeg Jan een eerbetoon van ’t Moes Nie Moete die als gehele club individueel de optocht liepen waarbij ieder lid van ’t Moes Nie Moete een aparte slagzin had met ‘vos’ erin.

Jan Vos, de man die de individuelen op de kaart heeft gezet is niet meer.

Ik wil familie, vrienden en kennissen veel sterkte wensen namens mezelf, maar zeker namens alle Moeszakken en Moeszakkinnen die enorm hebben genoten van Jan zijn deelnames en zijn streken…