Moesland-rel mondt niet uit in rechtszaak, maar ‘we voelen ons wel genaaid’

Moesland-rel mondt niet uit in rechtszaak, maar ‘we voelen ons wel genaaid’

Een update van de ‘Moesland-rel’ zoals het Brabants Dagblad het noemt. Het stuk wat Brabants Dagblad heeft geplaatst kun je hieronder terug lezen.

Moesland-rel mondt niet uit in rechtszaak, maar ‘we voelen ons wel genaaid’
Met pijn in het hart en in de portemonnee leggen de Schaijkse horeca-ondernemers Sissy en Theo de Goeij zich erbij neer: met carnaval strijkt een spiegeltent neer bij De Potter. Ze zien af van juridische stappen.

Bij burgemeester Marnix Bakermans deden Sissy en Theo de Goeij dinsdagochtend hun beklag over de vergunning die hij maandag pas verleende. Dat in die spiegeltent drie avonden Carnavalloverz voor de jeugd van 12 tot 17 plaatsvindt, vinden ze oké. Maar dat daar op andere tijden een programma met artiesten wordt afgewerkt, daar balen ze enorm van.

,,Veel en veel te laat is de vergunning aangevraagd. Nu is het volgens ons te laat om nog naar de rechter te stappen. Dan ben ik pas maandag of dinsdag aan de beurt. Dat is mosterd na de maaltijd”, vreest Sissy de Goeij.

,,Natuurlijk wil je eigenlijk dat een vergunning eerder kenbaar gemaakt wordt”, reageert burgemeester Marnix Bakermans desgevraagd. ,,Maar dit is niet onacceptabel laat. Zoiets hebben we ook meegemaakt met Onbeschoft Outdoor aan de Palmstraat.” Dat muziekfestival in september werd ook pas laat bekendgemaakt, waarna tegenstanders klaagden dat ze geen bezwaar meer konden maken.

De kwestie ligt in het verlengde van een besluit van carnavalsstichting De Moeslanden. Zij zette een punt achter het Pleinfestijn, dat De Raaf al jaren neerzet. Dat gebeurde om praktische redenen. Het feestje na de optocht zou aan het eind van de Pastoor van Winkelstraat onhandig zijn met het oog op de carnavalswagens die een dag later ter plekke worden afgebroken en afgevoerd.

De wagenbouwers valt volgens Sissy de Goeij niks te verwijten, de carnavalsstichting des te meer. ,,Dit hebben we moeten slikken en dat hebben we gedaan. Maar er zou niks anders voor in de plaats komen op die plek. De wagenbouwers zijn na de optocht natuurlijk welkom bij ons binnen.”

De Goeij hield attent de vinger aan de pols. Een maand geleden informeerde ze al bij de gemeente over plannen voor een spiegeltent. ,,Toen was er nog geen aanvraag. Anders hadden we meteen al bezwaar kunnen maken. Eerst was er nog sprake van een voornemen van een vergunning zonder alcohol. Pas maandag heeft de burgemeester vergunning verleend, en wel mét alcohol.”

Dat laatste levert voor De Raaf ongewenste concurrentie op. ,,Die tent wordt vijftien uur gebruikt door Carnavalloverz, maar ook zestig uur voor andere feestjes. Carnaval concentreert zich op één punt. Ons wordt brood uit de mond gestoten. Zo kunnen we geen buffer opbouwen voor de zomer.”

‘Hij snapt mij helemaal’
Van het gesprek met de burgemeester werden Sissy en Theo de Goeij niks wijzer. ,,Hij snapt mij helemaal, zei hij, maar daar koop ik niks voor. Daar verkoop ik geen fust bier door. Hoe kunt u dit rechtvaardigen, vroeg ik. Hij zegt: het allerbelangrijkste is dat er voor de jeugd iets wordt georganiseerd.”

Dat laatste onderstreept de burgemeester. ,,Dat is ontzettend belangrijk. Om dit evenement te kunnen continueren is later gevraagd om op andere momenten wel alcohol te kunnen schenken. Daar heb ik ja op gezegd.”

Sissy en Theo de Goeij blijven de gang van zaken schandalig vinden. ,,Het kromme is, dat de spiegeltent nu op exact dezelfde plek komt als het Pleinfestijn vorig jaar. We worden genaaid”, zegt Sissy de Goeij. Volgens de voorzitter van de carnavalsstichting De Moeslanden zit dat toch iets anders. De spiegeltent komt zo ongeveer tegen De Potter aan, bij de pastorie blijft juist veel ruimte over. Vorig jaar stond er voor het Pleinfestijn een overkapping over de hele straat heen.

Bron: Brabants Dagblad