Goedkoopste carnavalsbier drink je in Schaijk

Goedkoopste carnavalsbier drink je in Schaijk

Ook vandaag heeft Schaijk in het Brabants Dagblad de volle aandacht. Ditmaal dat in Schaijk het carnavalsbier het goedkoopste is tijdens de carnaval:

Goedkoopste carnavalsbier drink je in Schaijk
Met carnaval kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil, ook qua uitgaven. Maar voor de uitbundige vierder kan het feest flink in de papieren lopen. Het Brabants Dagblad zocht voor je uit waar het bier het goedkoopste is de komende carnaval.

Het scheelt nogal: 2 euro voor een biertje of 2,75, voor hetzelfde, plastic, glas. Maar het goede nieuws is dat in deze regio de 3 euro-grens, die in steden als Den Bosch en Eindhoven dit jaar gepasseerd wordt, nog niet in zicht is.

Bij De Raaf in Schaijk, Moesland dus, kost een biertje 2,20 euro. Dat is precies de prijs van een raafmunt. Wie groot inkoopt, en waarom zou je dat niet doen met carnaval, krijgt 11 muntjes voor de prijs van 10, en daarmee komt de prijs voor een biertje nog lager uit: op 2 euro. Een hele euro minder dus dan in de feesttent op het Stadhuisplein in Eindhoven, een kleine veertig kilometer verderop, of bij feestcafé De Carroussel in Den Bosch waar een biertje sinds deze carnaval ook 3 euro kost.

Je mag overigens bij De Raaf in Schaijk ook betalen met zogeheten Moesmunten, waarmee je ook op andere plekken in het dorp kunt betalen tijdens carnaval. Maar de koers daarvan is dit jaar vastgesteld op 2,35 euro in de voorverkoop, en tijdens de losse verkoop met carnaval op 2,50 euro. Dus die zullen in De Raaf niet veel over de toonbank gaan.

Verwende gasten
Bij De Potter in Schaijk, even verderop dus, wordt tijdens de carnaval wel uitsluitend betaald met Moesmunten van 2,35 euro of 2,50 euro. En ook al is het bier er dus duurder dan bij Partycentrum De Raaf, zal er toch flink wat liter doorheen gaan, vermoedt Theo Potjes. ,,Maar dat is echt niet allemaal winst hoor. Door alle festivals zijn de mensen verwend, dus je moet er als horeca veel in stoppen, qua entertainment, maar ook bijvoorbeeld qua beveiliging. Vroeger zeiden ze dat een kastelein met een goede kerst en een goede carnaval de rest van het jaar rustig aan kon doen, maar dat is allang niet meer zo.”

Waar in Schaijk in een ‘glas’ 25 centiliter bier gaat, wordt er bij De Stapperij in Veghel met twee maten gemeten. Daar betaal je weliswaar maar 2,20 voor een biertje, maar dan krijg je een fluitje, met een inhoud van rond de 20 cl . Voor een vaasje, van 25 centiliter, betaalt de carnavaller er 2,50. Maar je mag er wel gratis naar binnen.

Geen entree maar duurder bier
Diezelfde gedachte was ook in Geffen de reden om voor een biertje in de carnavalstent 2,50 euro te vragen. Dat wil zeggen; de munt waarmee je een biertje koopt, de Horeca Geffen Munt, kost 2,50. Horeca-ondernemer Boet van Dijk: ,,We zetten een tent neer, we moeten muziek inkopen. Als je entree gaat vragen kun je de prijs van het bier wat omlaag doen. Maar we we willen dat er het liefst zoveel mogelijk mensen carnaval komen vieren. Als mensen een kaartje moeten kopen, dan komen ze misschien niet. Daarom hebben we hiervoor gekozen.”

In Berghem kost het bier bij in de tent bij De Merx ook 2,50, voor een glas van 25 centiliter, maar daar moeten de carnavalsvierders ook nog betalen voor een toegangskaart: de goedkopere combitickets zijn al uitverkocht, de dagkaarten doen 14,25 euro.

Bier kost in tent net zoveel als er buiten
Wie in Uden bij de Knoerissen gaat carnavallen in de tent van Markant betaalt voor een biertje van 25 centiliter 2,70 euro, met een muntje overigens, een Markant-muntje om precies te zijn. Munten van Udense horeca zijn in de tent dan weer geen geldig betaalmiddel; het resultaat van een rel tussen Markant en Knoerissen enerzijds en de horeca-ondernemers anderzijds, over de exploitatie van de feesttent. Maar de bierprijs zal geen doorslaggevende factor zijn in het kiezen voor carnaval in de tent of juist in een kroeg: ook daar kost het op de meeste plaatsen 2,70 euro, voor 25 cl.

In Oss, in de grote tent op de Heuvel, het Ossekoppenplein, wordt het duurste carnavalsbier van de streek geserveerd: daar kost een biertje 2,75. En dan moet je voor de grote feesten ‘s avonds ook nog flink in de buidel tasten voor een kaartje: rond de 15 euro.

Bron: Brabants Dagblad