Knetterende ruzie in het Moesland

Knetterende rel in Moesland

Brabants Dagblad opent vandaag met een flink stuk over een knetterende ruzie in Schaijk. Het rommelt al langer en dit is (voor nu) het hoogtepunt. Jammer dat het zo moet lopen, zeker omdat het een volksfeest is en nu krijgt het toch wel een hele nare bijsmaak. Tijd om de neuzen allemaal dezelfde kant op te krijgen. Jammer dat de wagenbouwers hier ook op aangesproken worden. Die staan er toch echt los van.

Hieronder het stuk uit het Brabants Dagblad:

Knetterende rel ontbrandt in Moesland na weigeren drankvergunning: ‘Het is doorgestoken kaart’
De aanloop naar carnaval verloopt in Schaijk tumultueus. Horecabaas Theo de Goeij van De Raaf in Schaijk is boos op de carnavalsstichting omdat hij zijn Pleinfestijn kwijtraakt. ,,Dit is schandalig.”

Op Moesmoandag was het al een jaar of tien vaste prik. Aan het eind van de optocht werden de clubs met hun wagens ingehaald op het Europaplein. De carnavalsvierders schoven aan bij het openlucht Pleinfestijn, dat partycentrum De Raaf voor zijn rekening nam. Artiesten traden erop, onder wie lokale held Adaro.

,,Fantastisch feest was het vorig jaar. Iedereen riep erover. Maar nu krijgen we geen alcoholvergunning van de gemeente. Waarom niet? Dat wordt me niet duidelijk”, zegt Theo de Goeij van De Raaf verontwaardigd. Zijn klomp brak helemaal toen hij de Arena opensloeg: er verrijst met carnaval een spiegeltent in de straat met een volledige drankvergunning.

In zijn ogen is hem het Pleinfestijn afgepakt door de carnavalsstichting en de wagenbouwers. ,,Het is gewoon doorgestoken kaart. Alles wordt aan één uitbater vergund. Het is schandalig. Wij worden totaal aan de kant geschoven. Dan wordt de prijs van de Moesmunt weer opgeschroefd naar 2,35 euro, zonder overleg.”

De Goeij is furieus: ,,Ik ben in alle staten. Er is gesjoemeld aan alle kanten. Ik wil niets meer met de carnavalsstichting te maken hebben. Ze mogen hier niet meer binnen komen. Dat heb ik verboden. Ze zijn echt niet meer welkom.”

Dat het Pleinfestijn verdwijnt, vloeit voort uit de herinrichting van het centrum en de veranderde route van de optocht, zo legt Maarten Hendriks, voorzitter van carnavalsstichting De Moeslanden uit. De evenementenplek van Schaijk schoof vorig jaar op van Europaplein naar de Pastoor van Winkelstraat, die daarvoor afgesloten kan worden.

‘Uit praktisch oogpunt is het niet handig‘
,,Als je daar een tent neerzet voor het Pleinfestijn, staat die de volgende dag in de weg. Dan worden met Goapmèrrege de wagens afgebroken. Daarvoor is ruimte nodig. Praktisch is het niet handig. Het Pleinfestijn past niet op die plaats. Met de Raaf hebben hierover een goed gesprek gehad. Aan de finish is verder niets geregeld voor de wagenbouwers. Carnavalsclub Dikke Schik ontvangt hen. Of ze daarna naar de Potter Moeshutte of De Raaf gaan, is helemaal aan de clubs zelf”, reageert Hendriks.

Volgens hem is de spiegeltent dus ook helemaal niet bedoeld voor het Pleinfestijn. ,,Die is voor festival Carnavalloverz, drie avonden voor de jeugd van twaalf tot zeventien jaar. Om die te bekostigen hebben ondernemers met wie we samenwerken, er op andere tijden een programma aan toegevoegd.”

De Goeij ziet de bui al hangen. Hij is bang de dupe te worden van het feestprogramma in de spiegeltent. ,,Wij hebben ook artiesten. Straks komt hier geen kip meer.”

Hendriks betreurt het beeld dat De Goeij schetst. ,,Ik heb vergeefs getracht dat beeld bij hem weg te nemen. We zijn er absoluut niet op uit om iemand uit te sluiten. We proberen alles in goed overleg te doen. We doen astronomisch veel rond carnaval en dat dat niet altijd bij iedereen past, daar kan ik ook niks aan doen. Ik hoop niet dat het carnaval in Moesland hieronder lijdt. Dat zou doodzonde zijn.”

Als het om vergunningen gaat, verwijst Hendriks naar de gemeente. Dinsdag krijgt De Goeij op zijn verzoek tekst en uitleg van burgemeester Marnix Bakermans. Hij overweegt juridische stappen.

Bron: Brabants Dagblad