Wagenbouwers Schaijk zetten deuren open

Wagenbouwers Schaijk zetten deuren open

Dat de optochten het moeilijk hebben is geen geheim. De oudere clubs stappen over op het maken van loopgroepen of erger nog ze stoppen er helemaal mee. En vanuit de jeugd is er weinig tot geen doorstroming naar de volwassenen.

De wagenbouwers van Schaijk betreuren dat. Zo gaat de Schaijkse optocht, die toch vooral bekend staat om de grote wagens, een onzekere toekomst tegemoet. Vandaar dat Jeugdcarnaval Schaijk, Stichting Carnaval de Moeslanden en het Jongerencarnaval de handen ineen heeft geslagen om de jeugd te laten proeven aan het bouwen van carnavalswagens. Onze wagenbouwers vertellen zondag 20 januari graag hun verhalen waarom ze wel graag bouwen en delen meteen hun geheimpjes.

Vanzelfsprekend
Waar het vroeger vanzelfsprekend was dat er een wagen gemaakt werd, is dat tegenwoordig niet meer het geval. De komst van het internet en de mobiele telefoon heeft het wagens bouwen op een laag pitje gezet. Door het bezoeken van verschillende clubs willen we de jeugd weer warm krijgen voor het maken van wagens.

De volgende clubs worden bezocht:
-Schon Gekwakt (winnaar 2017, 2018)
-Goei Geknoei (3e plaats 2017, 2e plaats 2018)
-Ut Nauwt Nie (winnaar 2012)
-Vur Mekoar (6x winnaar bij de wagens)
-Gruwelijk Locht (3e plaats 2018)
-Kek Nou Es (1e jaar grote optocht)
-Net Zat

Stimulans
Vanuit Stichting Carnaval worden daar ook financiële middelen tegenover gezet. Clubs die voor het eerst meedoen aan de grote optocht krijgen het eerste jaar 555 euro, het tweede jaar 444 euro en het derde jaar 333 euro. De bijdrage is bedoeld voor materiaal wat gebruikt wordt voor de carnavalswagen. Hier wordt ook op gecontroleerd.

Bouwbezoek
Het bouwbezoek staat gepland op zondag 20 januari om 13.30 uur. Er wordt verzameld bij de Piramide en het vervoer staat klaar. Alle wagenbouwers zijn meer dan bereidt om alle vragen die er zijn te beantwoorden. Tot dan!