Buitendorpse Schaijkenaren vechten met wisent

Buitendorpse Schaijkenaren vechten met wisent

Hoewel de grote Moeslandse optocht officieel een exclusief Schaijks feestje is, lopen er ook dit jaar ‘stiekem’ weer enkele ‘buitendorpsen’ mee in de bonte stoet op carnavalsmaandag. Marjo, Leo en Aat Dirks mogen inmiddels dan zijn uitgezworven naar respectievelijk Tilburg, Lent en Amsterdam, toch nemen zij met hun club Hog Hei & Zij sinds jaar en dag nog trouw deel aan de optocht in het dorp waar hun roots liggen. Deze keer onder het motto ‘Wisent, zet ‘m op!’. (foto’s: Christ Dirks)

Marjo, Leo en Aat leggen uit waarom Hog Hei & Zij kiest voor het thema wisent. “De wilde Maashorst is ontstaan doordat boeren hun gecultiveerde landbouwgrond teruggaven aan de natuur. Maar diezelfde natuur wil ons natuurgebied nu weer inpikken! Doordat de wisenten zo wild en natuurlijk zijn mogen de recreanten en toeristen niet meer in De Maashorst komen. Straks krijgt de natuur nog stemrecht en voordat je het weet leven we onder een dictatuur van de natuur. Het levensgevaarlijke Alfamannetje van de Wisenten, genaamd Shogun, mocht niet de nieuwe dictator worden. Daarom is hij afgeknald en opgezet en in Slabroek tentoongesteld om op een veilige manier de natuur te kunnen beleven. Daarom zeggen wij: “Wisent, zet ‘m op!”

Stierenvechters
Hog Hei & Zij biedt tijdens de Moeslandse optocht een veilig en gecultiveerd alternatief voor de levende wisent, geeft het drietal aan. “Een opgezette wisentstier die uitgedaagd wordt door vier kleine stierenvechters die voor een perfecte combinatie van cultuur en natuur zorgen. De natuur heeft niet gewonnen en krijgt ons er niet onder!”

De wisent-stier Shogun is gemaakt van lapjes op een mechanisme waardoor zijn bewegingen levensecht lijken. Shogun wordt bespeeld door de volwassen leden van Hog Hei & Zij en de kinderen proberen met hun rode lappen te zorgen dat de optocht in goede banen wordt geleid. “Maar iedereen weet dat de natuur zich niet makkelijk laat temmen. Het gevolg is een hilarisch spel tussen stier en publiek. Wie wint?”

Bron: Arenalokaal.nl