Oss kondigt strenge controles aan op drank en decibellen in carnavalsoptochten

Oss kondigt strenge controles aan op drank en decibellen in carnavalsoptochten

Een opmerkelijk bericht vandaag in het Brabants Dagblad. Ik weet niet of de gemeente Landerd ook strenger gaat optreden tegen te harde decibellen en drankmisbruik?

Burgemeester Wobine Buijs treedt dit jaar harder op tegen alcoholmisbruik en doofmakende muziek tijdens carnavalsoptochten in de gemeente Oss. Dat heeft ze onlangs laten weten aan organisaties van de verschillende optochten.

Minderjarigen die alcohol drinken en carnavalsverenigingen die drank op hun praalwagen hebben, kunnen een boete van minimaal 45 euro verwachten. Clubs die ondanks een waarschuwing te veel decibellen produceren, moeten hun geluidsinstallatie inleveren.

Het duurt minstens een week voordat ze de apparatuur terugkrijgen, waarschuwt Buijs. In veel gevallen is de geluidsinstallatie niet van de clubs zelf en kost het honderden euro’s wanneer het spul te laat terug is bij de verhuurder. Duur grapje, beseft Buijs. ,,Dit treft dan ook alleen de excessen. Er zijn installaties die over de pijngrens heengaan en gehoorbeschadiging geven. Dat willen we niet.”

Boeman
Het is niet dat de regels dit jaar zo veel strenger zijn; zo staat Oss al jaren geen alcohol meer toe in de optochten. Het is de controle die scherper wordt, zegt de burgemeester. ,,Eerst lag die vooral bij de plaatselijke organisaties, maar we merken dat dat niet overal werkt. Ze vinden het lastig om boeman te moeten spelen. Of ze controleren alleen aan het begin van de optocht, terwijl clubs onderweg alsnog drank op hun wagen laden.”

Om dit soort zaken te voorkomen, rukken dit jaar ook controleurs van de gemeente uit. Niet te flauw om geldboetes uit te delen en apparatuur af te pakken. Om te beginnen in Haren, waar op zaterdag 10 februari de eerste optocht is in de gemeente Oss.

Bron: www.bd.nl

Foto: Peter van Huijkelom