De feiten op een rij: hoe gedragen we ons met carnaval?

De feiten op een rij: hoe gedragen we ons met carnaval?

Trek die gekke outfit maar weer uit de kast want het mooiste feestje van het jaar komt eraan: carnaval! Welke kostuums kunnen écht niet? Willen we bloot of juist niet? Hoeveel drinken we? En hoe doen we het nou met die relaties?

Carnaval is oorspronkelijk een feestje voor mensen onder de rivieren, maar toch ziet bijna heel Nederland wel de charmes in van deze traditie. Uit onderzoek onder 2500 bezoekers van webshop Compleet Verkleed blijkt namelijk dat ruim 80 procent positief is over carnaval.

Mooi, gek of bloot?
Bij carnaval is je outfit natuurlijk het belangrijkste van het hele feest. De gekste creaties komen voorbij. Maar toch willen iedereen er vooral een beetje mooi uitzien. 50 procent van de vrouwen geeft aan dat ze liever mooi verkleed gaan dan gek verkleed. En ook de mannen zijn ijdel tijdens carnaval, want daarvan geeft 30 procent aan er mooi uit willen zien.

57 procent van de carnavalgangers is trouwens voor een bloter carnaval. Hierbij geldt wel: de jongere deelnemers aan het onderzoek staan hier het meest achter. Dus hoe jonger, hoe bloter.

Meer dan 20 glazen bier per dag
Op het gebied van je kostuum zijn er ook een paar dont’s. Ga je in Brabant carnaval vieren? Dan kun je echt niet als horrorclown gaan. Dat geldt ook voor Limburg. Daar voegen ze de boerka ook nog toe op ‘de zwarte lijst’. In Vlaanderen staat de terrorist op deze lijst. Dus let op met wat je aantrekt, voordat je de deur uit gaat.

Een ander ingrediënt voor carnaval is bier. Volgens het onderzoek gaan carnavalvierders dit jaar twee glazen bier meer drinken dan vorig jaar. Bijna de helft van de deelnemers geeft aan dat ze meer dan 20 glazen op één dag drinken.

Carnaval en relaties
Carnaval is hét feestje om een nieuwe vlam te scoren, maar wat nou als je een relatie hebt? 50 procent van de deelnemers is vrijgezel. 42 procent geeft aan gewoon zo trouw als een hond te zijn. De andere 8 procent sluit een tongzoen tijdens carnaval niet uit.