Expositie carnaval wereldwijd

Expositie carnaval wereldwijd

In Nederland, voornamelijk onder de rivieren, weten ze er wel raad mee: carnaval. Kostuums, praalwagens, muziek; het mag allemaal niet ontbreken. Dat ook andere landen in Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika feestelijke carnavalstradities kennen, ontdek je in de tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD in het Afrika Museum.

Is carnaval een puur katholieke traditie? Wat zijn de overeenkomsten tussen Afrikaanse maskerdansen en het carnaval in New Orleans? En wat hebben de Oost-Europese Wildemannen met carnaval te maken? Aan de hand van kleurrijke kostuums uit Venetië, Rio de Janeiro en New Orleans, weinig verhullende bikinibroekjes, woeste Wildemankostuums kostuums, maskers, foto’s, video’s en persoonlijke verhalen kom je erachter dat er op de verschillen na een hoop overeenkomsten te vinden zijn.

Sneak preview
Het RTL programma RTL live was bij de start van de tentoonstelling al aanwezig. Presentatrice Froukje nam samen met Richard, de tentoonstellingsmaker van Carnaval Wereldwijd, een kijkje door de tentoonstelling. Froukje was erg onder de indruk. Zie hieronder het fragment van de uitzending:

Pracht en praal, kostuums en een kijkje achter de schermen
In de tentoonstelling zijn gigantische kostuums op stelten te zien, maar ook een een Nederlandse carnavalswagen uit Leuth. Je wordt meegenomen langs kleurrijke kostuums uit Venetië, Rio de Janeiro en New Orleans. En ziet weinig verhullende Braziliaanse bikinibroekjes tot woeste Wildemankostuums. Of je duikt een kostuum atelier in en ziet hoe al dit moois tot stand komt.

Overeenkomsten en verschillen in de carnavalsviering
De betekenis en vormgeving van carnavalstradities verschilt van plek tot plek, maar een aantal basiselementen is overal aanwezig: verkleden, een optocht en feestvieren. De tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD neemt je mee op een wereldreis vol verrassende overeenkomsten met objecten uit eigen land en van ver over de grens. Zo ontdek je hoe wijdverspreid het Carnavalsfeest is, en zie je op welke manieren mensen over de hele wereld deze traditie beleven.