Flyers met fatsoensregels voor asielzoekers

Flyers met fatsoensregels voor asielzoekers

Je kan het je bijna niet voorstellen, maar er zijn mensen die eigenlijk helemaal niet weten hoe ze carnaval moeten vieren. “Die denken dat omdat het een los feest is, alles mag en je dus ook zomaar aan vrouwen mag zitten”, vertelt Rob van de Laar, voorzitter van de Brabantse Carnaval Federatie. Maar, en dit wisten jullie natuurlijk al, dit mag dus niet. Daarom is er een folder speciaal voor ‘carnavalstoeristen’. “Want ja, met carnaval gaan we inderdaad makkelijker met elkaar om”, zegt Van de Laar. “Maar het is wel de bedoeling dat je je gedraagt. Het is niet dat alle remmen maar los kunnen.”

Daarom komt er nu dus een folder met informatie over wat carnaval inhoudt en hoe het feest wordt gevierd. “Maar er staan ook fatsoensregels in en tips hoe je dit feestje viert.” De folder is er dus voor álle carnavalstoeristen: zowel uit Nederland, als uit het buitenland. De folder komt namelijk bij VVV’s én in asielzoekerscentra te liggen. “We willen namelijk ook de vluchtelingen vertellen wat voor feest dit is. Want als je dat als vluchteling ineens zo ziet, dan is het misschien wel een heel vreemd feest”, legt hij uit.

‘Wakker geschud door Keulen’
Dat de folder zich ook richt op asielzoekers, komt mede door de massale aanrandingen in Keulen tijdens de nieuwjaarsnacht. “Dat gaf wel een extra stimulans. Daar zijn we wel door wakker geschud”, vertelt Van de Laar. “Wij willen hen namelijk echt graag vertellen over dit feest.” Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers zag hier ook de meerwaarde van in. Daarom wordt de folder in meerdere talen vertaald en in de opvangcentra gelegd. Zodra die vertalingen af zijn, wordt de flyer verspreid.

Folder voor iedereen
“Maar die folder is er dus echt niet alleen voor vluchtelingen, maar voor iedereen die niet bekend is met carnaval”, benadrukt hij. Dus mocht je als niet-Brabander ineens een optocht voorbij zien komen of mensen in aparte kleding voorbij zien komen, dan heeft Van de Laar nog wel een tip. “Feest vrolijk mee!”

Bron: Omroep Brabant