Bent van Looy bezoekt het Moesland

Bent van Looy bezoekt het Moesland

Waarom spreekt u eigenlijk zo? In ‘Bent Spreekt Nederland’ beschouwen we het gesproken Nederlands door de ogen van de Vlaamse muzikant Bent van Looy. Van Looy gaat op onderzoek uit in Nederlandse gemeenschappen en probeert hun manier van spreken te ontrafelen. Waar is eloquent spreken het hoogste doel? Zijn rappers de poëten van onze tijd? En kun je zonder zachte G eigenlijk wel carnaval vieren?

In de driedelige serie, die vanaf 29 januari te zien is bij npo3lab.nl verdiept Bent van Looy zich in het Brabantse carnaval, een Amsterdamse debatclub en hiphop in de Bijlmer. Over alle drie bestaan sterke stereotype beelden. Van Looy gaat er als Vlaming met een open blik op af, mengt zich in de groep en toetst de vooroordelen. Hij vraagt zich af: waarom spreekt u eigenlijk zo? Deze 3LAB serie is onderdeel van het NTR project ‘Sprekend Nederland’, dat door middel van een app alle Nederlandse accenten en daaraan gekoppelde vooroordelen in beeld brengt.

1. Carnaval, het feest dat Nederland in tweeën deelt. Bent reist langs de Maas naar het Brabantse Schaijk. In dit dorp bouwt carnavalsvereniging Schon Gekwakt al maanden aan een enorme praalwagen. De leden van de vereniging vormen een hechte vriendengroep. Honkvast ook, de jongens zien heel Nederland, maar zijn het liefst ‘s avonds weer in Schaijk. In plat Brabants bespreken ze onderling de verschillen met de randstad.

2. Bij Studentendebatvereniging Bonaparte lijkt niemand het met elkaar eens te zijn. Toch streven de leden een gemeenschappelijk doel na: eloquentie. Is het een elitaire club? En blijft het bij spel of lopen de gemoederen soms hoog op als de grens tussen argumenten en meningen vervaagt? Bent gaat met een van de leden mee naar een debatavond in Het Gespuis in hartje Amsterdam.

3. “De beste dichters van de wereld zitten in de hiphopcultuur” en “er is een tekort aan kleur in Hilversum”. Angelo Diop, beter bekend als MC Rotjoch, windt er geen doekjes om. Al 10 jaar strijdt hij met 101Barz voor acceptatie van hiphop in het Nederlandse medialandschap. Met succes, want met meer dan 100 miljoen YouTube­views is 101Barz een onmisbaar platform geworden voor de Nederlandse hiphopscene. Bent gaat op bezoek bij Rotjoch op het Mediapark in Hilversum en krijgt een spoedcursus in de dichtkunst van de Nederlandse hiphop.

Over Bent van Looy
Bent van Looy (1976) is een Vlaams muzikant, zanger en presentator. Bent groeide uit tot een Bekende Vlaming als zanger van Das Pop, maar ook zeker dankzij zijn deelname aan tv­programma’s zoals ‘De Slimste Mens’ en als jurylid in ‘The Voice van Vlaanderen’. In 2013 bracht hij zijn eerste soloplaat ‘Round the Bend’ uit en in mei volgt zijn nieuwe plaat ‘Pyjama Days’. De eerste single ‘My Escape’ is nu beschikbaar.

Vrijdag 29 januari lanceert de NTR in samenwerking met 3LAB de documentaireserie ‘Bent Spreekt Nederland’. In dit drieluik dompelt de bekende Vlaming zich onder in verschillende Nederlandse ‘speech communities’. Daar stelt hij de vraag “waarom praat u zo?”. Naast de taalcultuur in de hiphop- en debatwereld stapt Bent ook binnen bij de carnavalsvereniging. Is carnaval enkel bier drinken en hossen op slechte muziek of is dit beeld dat boven de rivieren bestaat enkel een stigma? De jongens van carnavalsvereniging Schôn Gekwakt ontvangen de Vlaamse bekendheid in ieder geval met open armen.

Deze 3LAB serie is onderdeel van het NTR project ‘Sprekend Nederland’, dat door middel van een app alle Nederlandse accenten en daaraan gekoppelde vooroordelen in beeld brengt.

De aflevering zal te zien zijn op: http://www.npo3lab.nl/series/bent-spreekt-nederland/