Eerbetoon Prins Joep aan overleden peetoom Herman Manders

Eerbetoon Prins Joep aan overleden peetoom Herman Manders

In de nacht van zondag 13 op maandag 14 september is Herman Manders overleden. Herman is een van de drijvende krachten achter de Oelewappers, een roemruchte carnavalsclub die destijds begonnen met het vormen en plakken van poppen. Prins Joep heeft een heel mooi stuk geschreven over zijn peetoom Herman Manders.

In de nacht van zondag op maandag overleed Herman Manders.
Ome Herman, unne echte Moeszak.
Vur mij: Peetome Herman.
Zijn ouders, ons opa Wim en oma Antje, stonden 15 kerres aan de wieg.
14 keer omdat ze een kiendje han gekregen.
En 1 keer met een hele club Schoijkse minse aan de wieg van Moeslands Carnaval.

Ome Herman stond twee keer aan de wieg van zijn dochters Marleen en Loes en een keer aan de wieg van Carnavalsclub de Oelewappers. Een van de eerste en daarmee oudste clubs van ut Moesland. De uitvinders van ‘De Moeslandse School’ een heel eigen manier van carnavalswagens bouwen en plekke. Een manier van wagens bouwen waar de Moeslandse optocht zo groots mee is geworden. Ze werden er in de begin jaren vele malen urste mee.

Ome Herman was trots op de Oelewappers. In z’n kelderbar ‘De Zwarte Keyzer’ staat, meen ik, nog steeds een grote beker. Die bleven toen nog heel en waren vur houwes. Toen ik prins werd was ome Herman er natuurlijk ook.

Unne Mander prins, wa vond ie da moi! Op het jaarlijkse Mandersweekend, vurrig joar in het teken van Manders Zomercarnaval, heb ik m’n Peetoom, als 55 jarig vurzitter van de Oelewappers, onderscheiden met een ‘Prinseigenonderscheiding’. Hij was er nogal ligt bij: de pronkzittingen liefst kort bij het podium. Vanuit ‘de bak’ op het podium zag ik ‘m samen met z’n Lies genieten. Het speciale feest bij de Heineken, de optocht en de goapmerrege, meemaken erbij zijn.

Vurrig joar bestonden de Oelewappers 55 jaar. We hebben er op geproost op het Boeremoesplein. Ook toen stonden we me z’n alle ekkes stil bij de Moeszakken die we er nog zo geer bij han gehad. Das vur ieder z’n eigen gemis. Ik dacht toen nog aan peettante Diny, die vierde ook enorm Moeslands Carnaval. De komende goapmerrege zal da aan ome Herman zijn. Wamoeszakoemisse.

Op de foto v.l.n.r. Tonnie (maar je ziet ‘m niet), Paul, Arie, Joep, Jan, Herman en Tinus Manders