ZLTO beraadt zich over voortzetting acties in Landerd

ZLTO beraadt zich over voortzetting acties in Landerd

ZLTO Landerd beraadt zich deze week over het al dan niet voortzetten van de eerder aangekondigde acties tegen het plaatselijke verenigingsleven. “Vanavond heb ik een gesprek met twee afgevaardigden van de gemeenteraad en morgenavond is er een vergadering van het ZLTO. Aan de hand daarvan bepalen wij of we onze acties voortzetten of opschorten tot de forumavond van eind november”, laat ZLTO-voorzitter Bart Voet weten.

Uit onvrede met de voorgenomen verstrenging van het geurbeleid van de gemeente Landerd kondigde diverse agrariërs en andere ondernemers uit Reek, Schaijk en Zeeland vorige week aan te stoppen met het sponsoren van lokale verenigingen en evenementen. Ook gaven zij aan dat zij geen ruimte meer beschikbaar willen stellen voor het bouwen van carnavalswagens. De acties van de boze boeren leidden tot veel commotie in Landerd.

Geschrokken van alle ophef liet de voltallige gemeenteraad woensdag weten de ‘strijdbijl te willen begraven en een open discussie te willen voeren met het ZLTO om op basis van argumenten overeenstemming te bereiken’. Om de kou uit de lucht te halen wil de gemeenteraad eind november een forum-avond houden over de toekomst van de veehouderij in Landerd. De geurnorm staat hierbij centraal. ‘We nodigen het ZLTO uit om samen met ons deze avond te organiseren’, gaf de raad aan.

De raad roept ZLTO op om de forumavond van eind november mee te organiseren. Geven jullie hier gehoor aan?
Bart Voet: “Dat hangt er van af. Wij willen best mee organiseren, maar niet alleen voor de show. Vanavond (maandag, red.) heb ik een gesprek met twee afgevaardigden van de raad en morgenavond vergaderen we met het ZLTO. Dan zal ongetwijfeld meer duidelijk worden.”

Waarom moet het nog tot eind november duren voordat er een forumavond plaatsvindt?
“Dat is ook een van mijn vragen aan de raad. Op dit moment hebben wij de publieke opinie niet tegen, maar wie weet hoe dat over vijf-zes weken is.”

Overweegt het ZLTO haar acties op te schorten tot de forumavond?
“Dat is iets waar we het dinsdagavond eens goed over moeten hebben met onze achterban. Kijk, als de carnavalswagens eenmaal bij de boeren binnenstaan, valt het niet mee om ze eind november weer buiten te zetten. We moeten daar dus goed over nadenken.”

Wat verwachten jullie van de raad tijdens de forumavond?
“Het meest logische zou zijn dat de geurnormen en het agrarisch beleid van Landerd worden aangepast aan dat van omliggende gemeenten als Oss en Uden. Wethouder Vereijken trekt in Arena de vergelijking met gemeenten als Cuijk en Reusel-De Mierden, maar daar hebben wij als Landerd helemaal niets mee te maken. Onze buurgemeenten Oss en Uden noemt hij bewust niet, omdat het beleid daar veel minder streng is. Maar dát zijn juist de gemeenten waar wij naar moeten kijken.”

Bron: Arenalokaal.nl