Wat doen de boeren met carnaval?

Wat doen de boeren met carnaval?

Zoals jullie ongetwijfeld mee hebben gekregen speelt er, wederom, van alles in onze gemeente. Ditmaal gaat de gemeente erg ver in de eisen ten aanzien van veehouderij, geur- en afstandsnormen. Wat dat te maken heeft met het carnaval in ons mooie Moesland? Dat lees je hieronder. Er stond vandaag in het Brabants Dagblad een heel artikel over de boeren in de gemeente Landerd. Aangezien lang niet iedereen het Brabants Dagblad thuis krijgt volgt hier het stuk.

De boerenstallen in Zeeland en Schaijk staan altijd beschikbaar voor de bouwers van carnavalswagens, maar blijft dat zo? Dat is een prangende vraag voor de Landerdse carnavalswereld nu agrarische ondernemers hun sponsorboycot hebben aangekondigd en boeren in heel Landerd kwaad zijn op de gemeente. De Smouskes moeten zich wel zorgen gaan maken, zegt Gijs Verstegen van het bestuur. De caranavalsvereniging krijgt elk jaar niet alleen financiëe steun van de agrarische bedrijven, maar vooral ook ruimte voor de bouw van carnavalswagens. En het stallen van de prinsenwagen. Verstegen:”Gratis. Maar nu weten we niet of dat zo blijft. Misschien moeten we er rekening mee houden dat dat kan veranderen.” Een ‘officieel’ bericht hebben de Smouskes nog niet gehad, dus het is afwachten.

Dat geldt ook voor carnavalsstichting De Moeslanden in Schaijk, dat een grote naam heeft als optochtendorp. ‘Bouwouders’ noemen ze daar de mensen die elk jaar ruimte beschikbaar stellen voor de bouwers van wagens. “En die koesteren we”, zegt Roy van Boekel, voorzitter van de Moeslanden. “We zijn ze dankbaar want we hebben elk jaar veel ruimte nodig. Als dat zou wegvallen, zou dat een zorgelijke ontwikkeling zijn, maar we hebben nog van niemand iets gehoord.” Van Boekel zegt erbij dat hij niet de indruk heeft dat boeren nu over de rug van bijvoorbeeld carnavalsverenigingen een conflict met de gemeente gaan uitvechten. “Nee, dat gevoel heb ik niet.” De voorzitter van de Schaijkse carnavalsvereniging kan zich ook moeilijk voorstellen dat er aan de jarenlang gegroeide band tussen carnaval en boeren een einde komt. “Er zijn in de loop van de jaren best wel bijzondere banden en ook vriendschappen ontstaan.”

Bron: Brabants Dagblad

Ongetwijfeld gaat dit nog vervolgd worden. We houden je op de hoogte!