Deelnemers optocht krijgen hulp bij Schaijkse dialect

Deelnemers optocht krijgen hulp bij Schaijkse dialect

Tijdens de beide Moeslandse optochten, op zondag de jeugdoptocht en op Moesmaandag de grote optocht, maken veel deelnemers gebruik van het Schaijkse dialect. Zo worden borden en leuzen vaak in dat dialect geschreven. De dialect-werkgroep van de Heemkundekring Schaijk-Reek wil alle optochtdeelnemers graag helpen om hun teksten in het echte ‘Schojks diejalekt’ te schrijven.

Leuzen
Denk dan aan de borden vóór de wagens, de losse (naam)borden die meegevoerd worden, leuzen op de zijkanten van wagens of flyers door loopgroepen of wat dan ook, wat de deelnemers willen gebruiken tijdens de carnaval. Voor belangstellenden is er het boekje ‘Um nie te vergeete’ met de uitleg van het Schaijks dialect.

Heemkundekring
Stichting Carnaval De Moeslanden wil zo – samen met de Heemkundekring Schaijk-Reek – het verband leggen tussen de Schaijkse traditionele taal en het Carnaval als traditioneel Schaijks cultureel erfgoed.

Prijs
Tijdens de Goapmèrrege op dinsdagochtend wordt bovendien door de Heemkundekring de zg. “Platte Proot Prèìjs” uitgereikt, de prijs voor het “mojste stukske” in het Schaijks dialect in de Moeslandse carnavalskrant.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de volgende leden van de Heemkundekring: Nico van den Bergh, tel. 463256 of mail: n.vdbergh@hetnet.nl of met Constant van Casteren, tel. 461716 en e-mail adres: cvancasteren@home.nl.

Veel succes allemaal!