Carnavalsfilm De Raad in première

Carnavalsfilm De Raad in première

In Wamel is dit weekeinde de eerste carnavalsfilm van Nederland in première gegaan. Rob Janssen uit Beneden-Leeuwen maakte de film als afstudeerproject voor zijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten.

De Raad
De film ‘De Raad’ gaat over Jos die niets liever wil dan prins Carnaval worden, maar die, als het hem eenmaal gelukt is, ontdekt dat de leden van zijn Raad zich met onzuivere praktijken bezig houden.

Kraoieduijkers
Jos van Haaren is lid van de raad van elf van carnavalsvereniging de Kraoieduijkers uit Kraoiedam, zoals het Brabantse Heesteren in carnavalstijd genoemd wordt. Jos wil niets liever dan Prins Carnaval worden. Volgens de reglementen is het dit jaar zijn laatste kans. Als Jos erachter komt dat zijn mede-raadsleden zich met onzedelijke praktijken bezighouden raakt hij verstrikt in een web van machtsmisbruik, chantage en bedrog.

Ongeluk
Tijdens de grote carnavalsoptocht wordt Kraoiedam opgeschrikt door een verschrikkelijk ongeluk waarbij de Prins om het leven komt. De Raad toont de schaduwzijde van het carnavalsmasker en laat het volksfeest van een kant zien die tot nu toe verborgen is gehouden.

Ik ben de sigaar
De titelsong ‘Ik ben de sigaar’ is ingezongen door De Deurzakkers uit Waalwijk die als zichzelf te zien zijn in de film. De titelsong is opgenomen in de studio van René van Rooij, onze vaste columnist. Er zijn ook wat nummers van René van Rooij in de film verwerkt.