Glazen huis in Schaijk

Moeslands Glazen Huis grandioos succes!

Het is elf minuten over zeven als Burgemeester Doorn op donderdagavond de deur afsluit van het Glazen Huis op het Phoenix plein. Binnen beginnen Prins Jeroen d’n Urste, Prinses Crista en Grootvorst Willie aan de grote uitdaging om 24 uur actie te voeren voor de komst van een carnavalsmonument in het Moesland. Dat dit tot een daverend resultaat gaat leiden, kunnen ze op dat moment nog niet vermoeden.

Maanden voorbereiding is er aan vooraf gegaan, maar wat er nu dan ook staat is in één woord geweldig! Een huis dat zich in niets onderscheidt van dat andere Glazen Huis. Of het moet het prachtige podium óp het Glazen Huis zijn, waarin gedurende de hele donderdagavond en vrijdag een keur van artiesten optreedt. Vele inwoners en bedrijven in Schaijk en omgeving hebben belangeloos meegewerkt om het Glazen Huis neer te zetten. Het 24 uur durende ludieke programma dat in het teken staat van het Carnavallennium mag er zijn. Met het Carnavallennium bedoelen we de voor het carnaval magische datum van 11-11-11. Een carnavalsmillennium waar we niet zomaar aan voorbij kunnen gaan. Een datum waarop we voor het Moesland iets willen achterlaten: een monument in het dorp waar carnaval zo enorm leeft.

Daarom is er contact gezocht met ontwerpers die voor alle Moeszakken en Moeszakkinnekes een mooi monument zouden kunnen creëren. Het ontwerp waar de keuze op is gevallen, is van Stijn van Lith, een actief carnavalsvierder in hart en nieren. Het verbeeldt de saamhorigheid en de gezelligheid die door carnaval teweeg wordt gebracht. “Mi zun alle vur de Moeslandse carnaval!” zo licht Stijn zijn ontwerp toe.

Samen met de lokale radiozender L-FM, dat voor deze ene dag is omgedoopt tot ELF-FM, is er een 24 uur durende rechtstreekse radio uitzending vanuit het Glazen Huis. Luisteraars kunnen bellen en in de uitzending een plaatje aanvragen. Daarnaast zijn er interviews met bekende inwoners uit Schaijk die carnaval hoog in het vaandel hebben staan. Tijdens een dienstenveiling wordt er ondertussen flink geboden op tal van leuke diensten zoals workshops en clinics van bijvoorbeeld onze twee dansgardes, concerten van de beide hofkapellen of op de vele aanbiedingen van regionale bedrijven die deze voor het goede doel gratis beschikbaar hebben gesteld.

Op het plein weet iedereen zich prima te vermaken met live-optredens van onder andere Jos Manders, Theun Laurant, Heino, Gert van Boxtel en Willemien van de Brand, De Moesländische Volksmusikanten en De Brabantse Toppers. Veel aanwezigen doen op vrijdagmiddag enthousiast mee met de verschillende ronden van het legendarische “Ren je rot”. In de verwarmde tentjes geniet het publiek, dat in grote getale het Glazen Huis bezoekt, van warme en koude drankjes en lekkere gerechten.

Dat het zo’n succes zou worden, had niemand durven dromen. Met een opbrengst van maar liefst € 9.111 gaat het monument er komen, dat staat vast. De commissie Glazen Huis wil dan ook iedereen die dit mede mogelijk heeft gemaakt bijzonder dank zeggen. Namen kunnen we hier niet noemen, dat zouden er teveel zijn, maar één naam mag niet ontbreken, de grote animator en kartrekker: Prins Jeroen d’n Urste, nu ex-prins, BEDANKT!