Glazen huis in Schaijk

Glazen huis in Schaijk

Het Moesland staat vlak voor een uniek ‘Carnavallenium’. Op 11 november (11-11-‘11) is dit zover en Stichting Carnaval De Moeslanden laat dit niet ongemoeid voorbij gaan. Dit wordt ludiek en carnavalesk gememoreerd met een speciaal doel. In het licht van het 55-jarig bestaan in 2012-2013 wil de stichting het startsein geven voor de oprichting van een monument voor de Moeslandse carnaval in de vorm van een beeld van De Moeskop!

Glazen huis
Op 11 november 2011 zal de gehele dag het Moeslands Glazen Huis op het plein voor de Phoenix worden geplaatst. Hiermee maken we de start voor het inzamelen van de financiering voor het ontwerp, de ontwikkeling en realisatie van het monument. Prins Jeroen I en Prinses Crista zullen met Grootvorst Willie het Glazen Huis bewonen waarin samen met de Landerdse radiozender L-FM een 24 uurs uitzending wordt verzorgd.Diverse prominenten en artiesten zullen via L-FM zorgen voor vertier en vermaak via de ether, maar ook op het plein zelf.

Door de dag heen is het mogelijk plaatjes aan te vragen die voor een vergoeding worden gedraaid. Treden bands op en worden de Moeslands Games gespeeld voor de allerkleinste en voor de grotere. Uiteraard alles voor het goede doel: het monument voor de Moeskop!

Monument
Een dergelijk doel verdient uitleg. De impact van de Moeslandse Carnaval in Schaijk is groot en een bijzondere en unieke aangelegenheid. Stichting Carnaval De Moeslanden bestaat in 2012/2013 maar liefst 55 jaar! Zij heeft als doel om tijdens het 55 jarig bestaan een standbeeld/monument te onthullen, die symbool staat voor het dorp Schaijk c.q. het Moesland. Het carnaval neemt in de samenleving van Schaijk een zeer belangrijke plaats in. Zowel voor jong als oud. Dit is onlangs door Prins Jeroen I met de Commissaris der Koningin Wim van der Donk besproken en werd door hem beaamd. De Commissaris is uitgenodigd om in 2012 naar de grote optocht op Moesmaandag te komen kijken; “naar de mooiste praalwagens van Nederland”, zo durft Prins Jeroen I te beweren.

Ook de betrokkenheid van het gemeentebestuur, de pastoor en parochie, de scholen, publieke en particuliere instellingen, bedrijven, verenigingen, de vele clubs en burgers van Schaijk geven jaar op jaar hun uiting en waardering voor carnaval in het Moesland. Om een idee te geven in getal: Schaijk is een dorp van een zo’n 7.777 inwoners, heeft ruim 88 carnavalsclubs en 33 jeugdcarnavalsclubs, deze representeren zo’n 2.222 clubleden die gezamenlijk werken aan en genieten van de Moeslandse carnaval.

Met een monument, een beeld van de befaamde Moeskop, willen wij de carnaval eren en aangeven welke belangrijke plaats dit inneemt in de sociale cohesie van de gemeenschap. Leefbaarheid kun je een handje helpen, maar wanneer leefbaarheid zo sterk vanuit de burgers wordt georganiseerd en beleefd, dan heeft dat een enorme waarde. Dit moet een vaste en zichtbare plek krijgen in het centrum van Schaijk.

Houdt het nieuws in de gaten, want er wordt steeds meer bekend gemaakt over 11-11-’11.
Zorg in ieder geval alvast dat de datum 11-11-‘11 vrij staat gepland in je agenda!