Nergens is carnaval heiliger dan in Moesland Schaijk

Er staat een uitgebreid stuk in het Brabants Dagblad over het carnaval in Schaijk oftewel ons Moesland. Mooi stuk, met één kanttekening. Er is wel degelijk een wagen afgevaardigd geweest voor de Halfvastenoptocht. Dat was de wagen van Klore Kwats uit 1994. Verschillende leden van Schaijkse carnavalsclubs hebben toen met die wagen de halfvastenoptocht gelopen. Maar dat terzijde. Hieronder het stuk uit het Brabants Dagblad.

Meer nog dan elders is carnaval in Moesland echt een feest van en voor het eigen dorp. Of Schaijk daarmee te veel naar binnen is gekeerd? ,,We zijn heus niet van het eigen volk eerst.”

Bij carnavalsvereniging Goei Geknoei waren ze er al helemaal klaar voor. Met hun prachtige praalwagen zouden de leden in het voorjaar van 2018 meerijden in de Halfvastenoptocht, de officieuze Champions League onder de optochten in Oss. De winnaars van de hele regio komen er immers naartoe om nog één keer te carnavallen. Maar toen waren daar de vele botsingen met bomen en lantaarnpalen tijdens de optocht door het eigen Moesland. De wagen raakte zó ernstig beschadigd dat die niet meer gerepareerd kon worden.

Vette pech voor Goei Geknoei, dat op het punt stond geschiedenis te schrijven. Nooit eerder deed een Schaijkse vereniging namelijk mee aan de Halfvastenoptocht. In het Moesland worden de wagens immers traditioneel afgebroken na de goapmèrrege op dinsdagochtend. Dan kan iedereen nog een laatste blik op de praalwagens werpen voordat die worden gesloopt.

,,Ons lijkt het eigenlijk wel leuk, zo’n extra dag carnaval”, zegt Michiel Berkelmans namens de cv. ,,Dan kunnen we gelijk eens zien of onze wagen mooier is dan die van bouwers uit andere plaatsen.” Onderweg let de vereniging dit jaar extra goed op de obstakels langs de weg. Tijdens de goapmèrrege wordt de wagen beschermd met bouwhekken. Andere carnavalsverenigingen in Schaijk hebben geen trek in de Halfvastenoptocht. Goei Geknoei vertegenwoordigt Schaijk daarom ongeacht de eindklassering.

Vreemdgaan
Of de andere verenigingen dat niet zien als vreemdgaan? Ben je mal, zegt Berkelmans. Elke club mag doen wat ie wil, zolang de eigen optocht maar de belangrijkste blijft. Dat sentiment wordt er in het dorp met de paplepel ingegoten. Al op de basisschool gaan kinderen aan de slag met bouwen. In Schaijk rijdt nog ieder jaar een grote optocht zónder wagens van buiten het dorp.

Een criticus zou daarom kunnen stellen dat het dorp wel érg naar binnen is gekeerd tijdens carnaval. Maar volgens Jaap Olieumeulen, secretaris van de Moeslanders, doe je Schaijk daarmee ernstig tekort. ,,Iedereen is hier meer dan welkom, juist ook mensen van buiten. Wie moet er anders tijdens de optocht langs de route staan? We zijn hier trots op ons eigen feestje en willen dat graag waarborgen.”

Eigen tent
De focus op het eigen dorp krijgt dit jaar een extra dimensie bij feesttent De Moeshütte. Wie jonger is dan achttien en naar binnen wil, moet eerst bewijzen dat hij of zij uit Schaijk komt. Zo wil organisator Theo Potjes voorkomen dat er hele horden jongeren de tent binnenkomen, zoals vorig jaar gebeurde. In de regio ging het verhaal rond dat ze in het Moesland niet zo nauw namen met de alcoholleeftijd. Door de grote toestroom viel er amper nog te handhaven.

,,We zijn hier heus niet van het eigen volk eerst”, verzekert Potjes. ,,Volwassen uit de hele streek komen naar onze tent. We willen alleen een alternatief bieden aan onze eigen jeugd van tussen de 16 en 18 jaar. Als we hen niets aanbieden, verliezen we deze groep. Maar als we de tent openstellen voor iedereen, krijgen we waarschijnlijk weer massale toestroom.”

Schaijkenaren met een vriendinnetje uit Herpen of Heesch hebben daarom pech. Zij moeten een paar jaar geduld hebben voordat ze naar binnen mogen. Potjes: ,,Of je zoekt voor de carnaval even een vriendin van boven de 18 jaar uit.”

Bron: Brabants Dagblad