Carnavalsoptocht Schaijk – 1999

Ooit hoor je wel eens van ‘niet-Moeslanders’, dat iemand die prins wil worden in hun woonplaats goed bemiddeld moet zijn, die moet toch wel minstens een ton bezitten. Maar in het Moesland werd in carnavalsjaar 1999 iemand prins die veel meer tonnen bezit. Zoeitonnen dan wel, maar toch. Met de onthulling van Peter Loeffen als Prins Peter I is Moesland in zijn nopjes. Dan kunnen zijn ‘deugnieten’, zoals hij zijn mede-Moeslanders noemt, volop carnaval gaan vieren.

Een carnavalsclub, die ook al jaren bij Prins Peter I in de schuur hun wagen bouwt, heeft in voorgaande jaren een geheel nieuwe trend gezet. Het begon ooit met een carnavals-mis, maar dan niet in de kerk, maar in een carnavalstempel (De Postduif). Natuurlijk wel op zondag, maar dan toch pas om 12 uur, want anders zijn de meeste bezoekers nog niet wakker. Ieder jaar weer maken ze er weer een aparte happening van, die zeer veel bekijks trekt van jong en oud.

Het eerste jaar leek het nog wel een beetje op een zondagsmis met een preek en zelfs een nep-pastoor. In later jaren kwamen er steeds meer bekende Nederlanders op het podium. Zo was er al eens sessie van Jomanda, die er stralend uit zag. Maar ieder jaar is het weer een leuke verrassing wat ze dan weer bedacht hebben.

Voor al diegene die tijdens carnaval wel eens iets anders willen horen dan carnavals meestampers of wat daar voor door moet gaan, top 40 nummers of keiharde house, zijn er meerdere gelegenheden. Maar liefst twee carnavalsclubs, Auwzum en ’t Kos Kojer, hebben zich er op toe gelegd om juist deze groep te vermaken met een mooi en goed stukske muziek.

Deze clubs wedijveren eigenlijk niet eens met elkaar, maar vullen elkaar prachtig aan. Druk is het dan ook, daar in het café van De Raaf, gezellig druk en vaak te krap om ook nog te kunnen dansen. Maar gezellig kletsen onder het genot van een glaasje en natuurlijk de zang en muziek van bovengenoemde clubs, dat spreekt juist deze groep Moeslanders zeer aan. En zo heeft ook dit deel van het Moeslands volk een eigen plek gevonden nadat eerst Netjeshof verdween en later ook het Moesv’tranen-bal bij de Bowling stopte. Anno 2002 is er echter nog een tijdstip bijgekomen. Het grandioos Moesbal in de Phoenix. Daar treden nog veel meer (dweil)orkesten en zanggroepen op en al meteen in het 1e jaar een daverend succes.

De eenenveertigste carnavalsoptocht van Schaijk. Mocht jij nog foto’s hebben van dit jaar en wil je ze delen met alle Moeszakken en Moeszakkinnekes? Mail ze dan naar info@deoptocht.nl. Zijn ze nog niet digitaal? Geen probleem, ik scan ze graag voor je in!

Winnaar bij de wagens: Nie Gering
Winnaar bij de grote loopgroepen: Schuimkragen
Winnaar bij de kleine loopgroepen: Halverwege
Winnaar bij de individuelen: Jan Vos

Bijzonderheden:
Zo Gut Ut en Lo Mar Toete zijn een fusie aangegaan onder de naam: Moesmoatjes. En niet zonder succes, ze pakken de vierde plaats bij de wagens.

Heb je zelf nog foto’s laat het dan even weten!

De uitslagen van de optocht van 1999 kun je hier terug vinden.

Individuelen

1. Jan Vos

 
 

2. Jo Jacobs

 
 

3. Theo Loeffen

 
 

Impressie optocht

 

Deel dit met anderen