Carnavalsoptocht Schaijk – 1991

Elke keer is het weer een bijzondere situatie. Al weken van tevoren gonst het in het Moesland van de geruchten. Wie zal de nieuwe prins der Moeslanden worden? Smoesjesmaker Jan Geurts van Kessel geeft allerhande tips door die hij van de geheimcommissie door krijgt. Maar daarin verwerkt hij ook nog eens zijn eigen interpretaties van dat al.

Voor de niet ingewijde Moeslander is het dan ook een hele puzzel om de echte aanwijzingen goed op een rijtje te houden en daarmee te proberen er achter te komen wie het wordt. Voor diegene van Stichting Carnaval die al wel de kandidaat kennen is het dan ook zaak om goed op hun tellen te passen, want overal waar zij komen worden strikvragen gesteld en proberen mensen hen uit te horen. Maar op de avond van het 11-11-bal wordt het uiteindelijk voor iedereen wat helderder. Dan volgt de ontknoping.

Zoals in 1991, toen vertegenwoordigers uit de gehele wereld hun opwachting maakten als kandidaat-prins. Maar toen uiteindelijk, letterlijk, de mist optrok, stond daar Nico Brands, bij velen het meest bekend als bankdirecteur van de Rabobank. Hij was door de geheimcommissie benaderd en had toegestemd om het ambt te bekleden. Het Moesland werd verrijkt met Prins Nico II.

Om er voor te zorgen dat alle prachtige creaties nogmaals goed bekeken kunnen worden, ook door de clubs onderling, en om er voor te zorgen dat in elke geval de prijsuitreiking op tijd kan beginnen, worden alle deelnemers in de gelegenheid gesteld om hun creatie op het Europaplein te stallen. Dat zou ook gebeuren aan het eind van de optocht in 1991. Maar de bewolking werd almaar dikker en grijzer. En voordat de optocht beëindigd was, begon het te sneeuwen. En niet zo weinig ook. ’s Avonds laat lag er al een flinke witte deken en bij het licht van de maan gaf dat het Europaplein een aanzicht om nooit te vergeten. Al die felle kleuren, hier en daar bedekt met een witte deken. Prachtig. Ook de volgende ochtend lag de sneeuw er nog, maar het effect wat het maanlicht teweeg bracht was weg. Toch was het nog steeds een prachtig gezicht. Als het ooit weer gebeurd, ga dan in het avondlicht kijken en verbaas u over dat bijzondere effect.

De drieendertigste carnavalsoptocht van Schaijk. Mocht jij nog foto’s hebben van dit jaar en wil je ze delen met alle Moeszakken en Moeszakkinnekes? Mail ze dan naar info@deoptocht.nl. Zijn ze nog niet digitaal? Geen probleem, ik scan ze graag voor je in!

Winnaar bij de wagens: Gedurig Wispelturig
Winnaar bij de grote loopgroepen: Vur Sles
Winnaar bij de kleine loopgroepen: Per Ongeluk
Winnaar bij de individuelen: Jan Vos

Bijzonderheden: Gedurig Wispelturig pakt voor de eerste keer in haar bestaan de eerste prijs. Novenant had pech, een gedeelte van hun wagen brak af, ze konden de optocht gelukkig wel uitlopen

Heb je zelf nog foto’s laat het dan even weten!

De uitslagen van de optocht van 1991 kun je hier terug vinden.

Wagens

1. Gedurig Wispelturig

2. Lochte Klocht

 
 

3. Bekek Ut Mar

 
 

4. Gruts Grei

 
 

5. Moi Gekloi

 
 

6. Petosiestampers

 
 

7. Durdouwers

8. Ok Noch Ok

 
 

9. Duternietoe

 
 

10. Asjemenou

 
 

11. Nie Gering

 
 

12. Lo Mar Toete

 
 

13. Loltrappers

 

14. Moesmaaiers

15. Novenant

 
 

16. Bierviltjes

 
 

17. Efkes Anders

 
 

18. Dorstvlegels

 
 

19. Krek Zat

 
 

20. Auwzum

 
 

Deel dit met anderen