Carnavalsoptocht Schaijk – 1985

Al vrij snel na afloop van carnaval 1984 werd een begin gemaakt met de bouw van een hele nieuwe prinsenwagen. Als onderstel had men het oog laten vallen op een oude lijnbus van de toenmalige Zuid-Ooster. Maar om daar een prinsenwagen van te maken, moest er eerst het een en ander van gesloopt worden. Alle stoelen moesten er uit, het dak er af, de ramen en zijwanden er af en de bodem zoveel mogelijk verlaagd worden om plaats te maken voor een geheel nieuwe opbouw.

Na al dat sloopwerk kwam de tijd van wederopbouw. Er was een maquette gemaakt en goed bevonden door de bouwcommissie.
Intussen naderde 11-11 al weer en moest er uitgekeken worden naar een nieuwe prins. Die werd blijkbaar toch vrij snel gevonden in de persoon van Henk van Ras, vooral bekend door zijn voetbalwerk bij D.A.W.. Als prins Hendrik I ging hij regeren over een Moesland waar het aantal actieve carnavalsclubs nog steeds groeiende was.

Na het 11-11-bal moest er nog veel werk verzet worden om de nieuwe prinsenwagen op tijd af te krijgen. Er werd een grote trap op het onderstel gemaakt met een klein bordes bovenaan, waar prins Hendrik I hoog boven zijn raad van 11 uit, een zeer fraai overzicht over de Moeslandse optocht zou hebben.

En dat de constructie goed was wordt bewezen door het feit dat deze nog steeds de basis vormt voor de huidige opbouw van de prinsenwagen.
In de loop der jaren is het uiterlijk nog een aantal keren gewijzigd, maar de basis is nog steeds die oude Zuid-Oosterbus. Maar het allerbelangrijkst was dat de motor het goed zou doen en blijven doen. En dat er geen clubs meer komen die de wagen in zijn geheel ontvoeren (duwend en wel naar de Zandstraat) want daar tegen is één en ander niet zo goed bestand.

De zevenentwintigste carnavalsoptocht van Schaijk. Mocht jij nog foto’s hebben van dit jaar en wil je ze delen met alle Moeszakken en Moeszakkinnekes? Mail ze dan naar info@deoptocht.nl. Zijn ze nog niet digitaal? Geen probleem, ik scan ze graag voor je in!

Winnaar bij de wagens: Dorstvlegels
Winnaar bij de grote loopgroepen: De Zwabbers
Winnaar bij de kleine loopgroepen: M. De Leur
Winnaar bij de individuelen: Doortje Bekkers

Bijzonderheden: De Loltrappers maken een wagen van sneeuw!

Heb je zelf nog foto’s laat het dan even weten!

De uitslagen van de optocht van 1985 kun je hier terug vinden.

Wagens

1. Dorstvlegels

 
 

2. Bierviltjes

 
 

3. Moesstekskes

Carnavalsoptocht Schaijk - 1985

4. Petosiestampers

 
 

5. Noit Nix

 
 

6. Durzuipers

7. Durdouwers

 
 

8. Loltrappers

 
 

9. Asjemenou

 
 

10. Frotters

 

11. Ut Pies Krek

 
 

12. Schuimkragen

13. Novenant

Deel dit met anderen