Gouwe Knipoog

De Gouwe knipoog

Een ingezonden stuk op de optocht.nl. Bas Griffioen heeft een prachtig idee en voor de wagenbouwers is dit een mooie uitdaging voor 2024: de gouwe knipoog.

Wie doet ze dat nog na?
Maar liefst negen keer werden ze eerste in de Moeslandse Optocht met hun prachtige wagens. De Oelewappers. Als jong manneke mocht ik meelopen: ‘Moesmaandag, een groot circus’ was de laatste: ik was 11 en herinner me het nog goed. Ons pap was Prins en zijn clubke de Oelewappers pakte nog een keer goed uit. Maar ook in al die jaren ervoor bouwden ze prachtige wagens, met sprekende koppen vol prachtige bewegende mimiek. Kijk goed naar het filmpje en ontdek bewegende pupillen, ogen, wimpers/oogleden, onderkaak, mond/kin en zelfs lippen van de kusmondjes.

Gouwe knipoog
‘Groot, lomp en lelijk’ was ook een tijdje een trend ver ná de Oelewappers, maar deze subtiele kleine bewegingen maken toch wel het verschil. Wat een mimiek, en hoe mooi subtiel in de koppen verwerkt. Hun truuk was werken met hout: omdat ze in de timmerfabriek van Manders werkten, was hout de basis voor de constructie van deze bewegende delen. Van binnen veel touwen, contra-gewichten en katrollen. In de documentaire ‘Mi d’n papleepel’ legt Tinus Manders van de Oelewappers uit hoe de bewegende ogen gemaakt werden

Welke club gaat volgend jaar een poging wagen om enkele wan deze elementen in hun koppen te verwerken??? Het zou prachtig zijn als dit terug kwam 43 jaar na die laatste winnende versie uit 1981. ‘De gouwe knipoog’ is voor de club met de mooiste uitvoering!

Zou super zijn!
Bas Griffioen