Horeca Schaijk geeft snel duidelijkheid - De Potter

Inzamelmoment Moesmunten op 1 december in De Potter

Het recente besluit van de gezamenlijke Schaijkse horeca dat de Moesmunt, sinds 2004 het traditionele betaalmiddel tijdens carnaval, per direct niet meer is te gebruiken, houdt de gemoederen in Schaijk flink bezig. Op social media regent het boze reacties en ook Stichting Carnaval De Moeslanden zegt het ‘erg jammer te vinden dat er weer een traditie verloren gaat’.

De boosheid bij carnavalsvierders wordt met name veroorzaakt doordat horecagelegenheden geen overgangstijd bieden om de Moesmunten nog op te maken. Wie nog veel munten heeft liggen, kan ze plotseling niet meer kwijt.

‘Pijn in het hart’
De horeca zegt de beslissing met pijn in het hart te hebben genomen. “We betreuren het enorm, maar voelen ons genoodzaakt deze beslissing te nemen.” Reden voor het besluit is dat tijdens de coronajaren Moesmunten voor een relatief goedkoop bedrag zijn verkocht. Door de inflatie zijn de prijzen voor consumpties echter flink gestegen. De horecaondernemers geven aan dat ze een verlies van vele duizenden euro’s hebben geleden omdat de prijs van de Moesmunten onder de normale consumptieprijs ligt.

‘Voorstel vóór 1 januari’
“Vorige week heeft er een uitleg plaatsgevonden over de situatie omtrent de Moesmunt met vertegenwoordigers van diverse carnavalsclubs uit Schaijk”, licht Theo Potjes toe namens de horecaondernemers. “Om een passende compensatie te kunnen bieden, komt er een eenmalig inzamelmoment van de Moesmunten op 1 december van 19 tot 21 uur bij De Potter. Voor het ingeleverde aantal munten wordt dan een voucher verstrekt die op een later te bepalen moment te verzilveren zal zijn. De deelnemende horecabedrijven betreuren de ontstane situatie en zullen na de inventarisatie vóór 1 januari met een voorstel naar buiten komen.”

Bron: Arenalokaal