Zomerse carnavalsoptocht Schaijk

Zomerse carnavalsoptocht Schaijk krijgt ‘slechts’ negen praalwagens

Het Brabants Dagblad schenkt aandacht aan de komende speciale optochten die in het weekend van 14 en 15 mei door Schaijk trekken.
Lees hieronder het complete stuk.

Zomerse carnavalsoptocht Schaijk krijgt ‘slechts’ negen praalwagens
SCHAIJK – Minder grote praalwagens en een kortere route. De uitgestelde carnavalsoptocht op zaterdag 14 mei in Schaijk wordt kleiner dan anders. Maar wél Moesland-waardig, aldus de voorzitter.

Er gaan over ruim een week zeker negen flinke praalwagens door Schaijk trekken. Heel misschien komt daar nog één pronkkar bij. Maar hoe dan ook blijft het aantal achter bij wat het trotse carnavalsdorp in gewone jaren op straat brengt.

Dit is een gevolg van de in januari gemaakte keuze om de optocht te verplaatsen naar half mei, vér na de eigenlijke carnavalsdagen eind februari. De keuze werd gemaakt omdat in januari nog volstrekt onduidelijk was hoe het verder zou gaan met de toen nog geldende coronamaatregelen. Moesland wilde per se een optocht hebben en koos daarom voor een ongewoon uitstel.

Liefst toch met echte carnaval
Achteraf gezien had de lokale carnavalsstichting het liefst toch gewoon met het echte carnaval alles door laten gaan, geeft voorzitter Maarten Hendriks toe. Want eind februari bleken de meeste, beperkende maatregelen alsnog verdwenen: ,,Maar dat konden we in januari niet weten. We hebben tóen met z’n allen een beslissing genomen in het belang van onze toekomst. En daar blijven we nu achter staan.’’

Moesland wilde per se een optocht hebben om de kans op behoud van de rijke traditie het grootste te houden. Er bestond vrees dat bij wagenbouwers het enthousiasme zou verdwijnen als er twee jaar lang geen stoet zou zijn. Want in 2021 was carnaval vanwege corona ook al voorbij gegaan zonder optochten en grote feesten.

Een mooi totaal
Hendriks prijst zich gelukkig met het aantal inschrijvingen voor de grote optocht. Negen praalwagens vindt hij een mooi totaal in een periode vol voorjaarsevenementen en bijvoorbeeld ook de eindexamens: ,,Bouwen in deze tijd is toch echt iets anders dan wagenbouwen in de winter. Dat hebben we wel gehoord van de carnavalsclubjes.’’

Overigens is het aantal deelnemers aan de jeugdoptocht op zondag 15 mei nagenoeg gelijk aan andere jaren. Er staan 344 kinderen ingeschreven, 38 minder dan bij de optocht in 2020.

Alle winkels bereikbaar
De uitgestelde zomerse carnavalsoptocht moet rekening houden met zaken die in gewone carnavalsjaren amper tellen. Zo moeten nu alle winkels in het dorp en zeker de supermarkten aldoor bereikbaar blijven. Hendriks: ,,Het gewone leven gaat ook door, mensen moeten hun boodschappen kunnen doen.’’

Daar komt voor Schaijk nog bij dat zaterdag de dag van de weekmarkt is. De optocht, in normale jaren op ‘moesmaandag’, kan daarom niet zoals vertrouwd eindigen op dat centraal gelegen plein.

Toch verwacht voorzitter Hendriks zeker een mooie zomerse carnavalsoptocht en misschien wel een heel bijzondere: ,,We weten het niet, maar het zou wel eens drukker kunnen worden dan in andere jaren. Want in andere dorpen is het nu geen carnaval dus daar hebben we geen concurrentie van. En er zitten al veel toeristen op de campings, die komen misschien ook kijken.’’

Bron: Brabants Dagblad.
Foto: Wouter van Assendelft/Van Assendelft Fotografie