Carnavalsliefde lijkt na teleurstellende vierde plek van korte duur

Carnavalsliefde lijkt na teleurstellende vierde plek van korte duur

Er staat een stuk over Goei Geknoei in het Brabants Dagblad van vandaag. Een stuk over hun deelname aan de Halfvastenoptocht in Oss van afgelopen zondag. In het stuk worden aannames gemaakt dat Goei geknoei er wel even vanuit ging dat ze de eerste plaats zouden pakken. Uiteraard gooit Brabants Dagblad er nog een poll tegenaan op de site om het vuurtje aan te wakkeren. Niet nodig in mijn ogen en puur om reacties uit te lokken. Jammer…

Ik persoonlijk ben nog van de oude stempel, we maken de wagen voor de optocht in Schaijk. Dinsdag wordt er gekeken naar de wagen bij de Goapmerrege en woensdag gaat de wagen de kliko in. Uiteraard mag iedereen daar anders over denken en zeker ook doen. We leven in een vrij Moesland 😉

Dit is het stuk:

Na de teleurstellende vierde plek van zondag denken ze in Schaijk wel twee keer na voordat ze nog eens meedoen aan de Halfvastenoptocht in Oss. Ook in Herpen wordt gebaald van de lage klassering. ,,Het is eens maar nooit meer.”

Voor de leden van Goei Geknoei leek het de perfecte zondag te worden. Onder de stralende lentezon zouden ze heel Oss eens kennis laten maken met het vakwerk waar de Schaijkse wagenbouwers bekend om staan. Enorme poppen, prachtige kleuren, alles met de hand aangedreven. Alleen die mooie wagen uit Herpen zou hen van de eerste plaats bij de Halfvastenoptocht af kunnen afhouden. Maar een podiumplek? Dat moest kat in ’t bakkie zijn.

Het liep helemaal anders. De jury plaatste Goei Geknoei op een teleurstellende vierde plaats. En de concurrent uit Herpen? Die werd zelfs vijfde. De top 3 wordt helemaal bezet door Oijense wagenbouwers. Dat is tegen het zere been van de nieuwkomers. ,,Wij hebben bij de prijsuitreiking gelijk de knoop doorgehakt”, zegt Michiel Berkelmans van Goei Geknoei. ,,Voor ons was het eens maar nooit meer.”

Historisch
En dan te bedenken dat alle partijen juist reikhalzend uitkeken naar de deelname van Goei Geknoei. Jarenlang bedankten Schaijkse wagenbouwers namelijk voor de eer om mee te rijden in de ‘Champions League der optochten’. Die in het eigen Moesland is immers de belangrijkste. In tegenstelling tot veel dorpsgenoten liet Goei Geknoei zich dit jaar wél tot deelname verleiden. Het had het begin kunnen zijn van een nieuwe traditie.

,De uitslag is een heel bittere pil”, zegt de Moeslandse prins Bart Bongers, die zondag zelf langs de kant stond. Ook volgens hem konden de wagens uit Herpen en Schaijk op de meeste waardering van toeschouwers rekenen. ,,Het kost ontzettend veel moeite om zo’n wagen af te bouwen, goed te bewaren en opnieuw op te bouwen. En als dit dan de waardering is… Natuurlijk staat het alle verenigingen vrij om zelf een keuze te maken. Maar ik moet nog zien dat een Schaijkse groep het opnieuw probeert.”

Bij de nummers vijf van VG Mé Mekoar werd zondag eveneens verbolgen geageerd, zegt deelnemer Ivo van Aalst. ,,We hebben nog nooit zoveel complimenten gehad als zondag. Iemand bood zelfs spontaan aan onze wagen te kopen. We waren er echt van overtuigd dat het tussen Schaijk en ons ging.” Ondanks de tegenvallende klassering sluit de Herpenaar zeker niet uit dat zijn dorp binnenkort opnieuw vertegenwoordigd is bij de optocht. ,,Want het is ontzettend mooi als er zoveel belangstelling is voor je wagen.”

Jurysport
Robert-Jan Steegman kan zich goed voorstellen dat veel bezoekers de wenkbrauwen fronsten bij het horen van de uitslag. ,,Bij voetbal is de winnaar na negentig minuten duidelijk”, zegt de president van Stichting Carnavalsviering Oss. ,,maar bij een jurysport kan je over de uitslag twisten. Ik hoop dat het de bouwers in Schaijk en Herpen motiveert om volgend jaar nóg beter voor de dag te komen. Het zat aan de top gewoon heel dicht op elkaar.”

Een collega legt uit dat twaalf juryleden onafhankelijk van elkaar alle deelnemers beoordelen op een aantal aspecten. Die juryleden komen uit praktisch alle dorpen rondom Oss. De optelsom van al die beoordelingen vormt de einduitslag. Daarin eindigde CV opbokken & CV de Maosmuizen met 1045 punten op de eerste plaats. Goei Geknoei moest het doen met 1006 punten, VG Mé Mekoar met 981 punten. ,,De verenigingen mogen me best bellen om het proces nog eens toe te lichten”, zegt Bas Broeksteeg, die bij SCVO gaat over de optocht. ,,Maar aan de uitslag zal niets meer veranderen.”

Bron: Brabants Dagblad

Foto: Brabants Dagblad