Landerd dé zuipgemeente van de regio?

Landerd dé zuipgemeente van de regio?

Tieners uit de gemeente Landerd zijn niet verbaasd dat juist dáár het meest wordt gedronken. In Schaijk, Zeeland en Reek zijn jongeren aanzienlijk vaker dronken dan elders in de regio.

De 19-jarige Demy kan haar lach niet inhouden als ze hoort dat in haar gemeente aanzienlijk meer gedronken wordt dan elders in de regio. Nee, dat nieuws verbaast haar niet. ,,We wonen in een klein dorp”, zegt de 19-jarige Demy. ,,Dus tijdens tentfeesten staan geregeld mensen achter de bar die je kent. Zij knijpen wel eens een oogje toe, ook al weten ze dat je nog geen achttien bent. Die feestjes zijn hartstikke gezellig en een stuk goedkoper dan een discotheek.”

ZIE OOK: Tieners in Landerd drinken het meest van de hele regio

Polsbandje
Een andere verklaring moet volgens de jongeren gezocht worden bij carnaval. Dat is zeker in Schaijk zowat heilig. Tijdens het feest en de voorbereidingen daarop vloeit het bier rijkelijk. Organisaties bedenken van alles om te voorkomen dat ook minderjarigen drinken, maar waterdicht zijn hun systemen volgens de 17-jarige Puk zeker niet. ,,Soms krijg je een bandje als je achttien bent. Dan kan je aan de bar alleen drank krijgen met zo’n ding om je pols. Maar laatst werden die op een feestje uitgedeeld door een jongen van vijftien. Hij maakte zich populair door ze gewoon aan iedereen mee te geven.”

En de ouders? Die vinden het drinken meestal wel prima. Puk: ,,Die van mij hebben er geen moeite mee als ik tijdens feesten een wijntje pak. Dat deden ze vroeger zelf ook.” Roos (19) vult aan: ,,We weten wel dat het slecht is, maar het hoort er nu eenmaal bij. Als je een colaatje bestelt, klinkt het al snel: ‘Ben je ziek? Of: ben je soms met de auto?'”

Bron: www.bd.nl
Foto: Karel Zwaneveld