Henk Schulte (67) plotseling overleden

Henk Schulte (67) plotseling overleden

Henk Schulte, oud-huisarts van Schaijk, is woensdag 25 mei op 67-jarige leeftijd overleden. Schulte werd woensdagochtend tijdens het sporten in De Maashorst vermoedelijk getroffen door een hartinfarct. Omdat zijn exacte locatie onbekend was, waren de hulpdiensten enige tijd op zoek naar hem. Uiteindelijk is hij overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij later die dag overleed.

Op 22 juni 2013 nam Henk Schulte afscheid als huisarts. Na een loopbaan van 35 jaar, waarin hij als gezinsarts veel lief en leed mocht delen, vond hij het tijd om het stokje over te dragen aan de jongere generatie. “Het raakt me enorm om te gaan stoppen. Tegelijkertijd is het bijzonder te ervaren dat je zoveel vrijheden krijgt”, zei hij destijds in Arena.

Henk Schulte is van oorsprong Fries, maar bracht zijn jeugd en studietijd door in Nijmegen. In 1980 installeerde hij zich in Schaijk, nadat hij twee jaar in een huisartsenpraktijk in Bergeijk had waargenomen.

Over zijn keuze voor het doktersvak zei hij het volgende: “Ik heb voor dit beroep gekozen vanwege de combinatie van het sociale aspect en de medische wetenschap. Als huisarts heb je de mogelijkheid om mensen op hun hele levensweg te volgen. Je bent gezinsarts. Je volgt een gezin vanaf het begin. Je bent niet puur alleen met lichamelijke klachten bezig, maar je kunt oorzaken en gevolgen zien. Je begrijpt problemen beter omdat je ze kunt plaatsen in de omgeving van de patiënt. Daarnaast vind ik de geneeskundige kant, het praktisch handelen, zoals kleine chirurgische ingrepen, erg interessant.”

Voldoening
Schulte haalde veel voldoening uit zijn werk als huisarts. “Met name op het gebied van de verloskunde en hulp bij terminale patiënten. De verloskunde omdat je een medisch ambacht uitoefent. Daarvoor ben je opgeleid. Het is bijzonder om een vrouw die je tijdens de zwangerschap gevolgd hebt, te helpen om die zwangerschap tot een goed einde te brengen. Bij terminale patiënten komt het aan op veel inzet en goed gebruik van je kennis. Door de verruiming van medische mogelijkheden, kunnen mensen langer thuis wonen. En speel je als huisarts een belangrijke rol door de vertrouwensband. En in beide gevallen heeft het een enorme impact op het gezin als geheel. Je bent de gezinsarts.”

Henk Schulte vond het in 2013 niet gemakkelijk zijn vak los te laten. “Nee, dat is moeilijk. Ik zie de periode die eraan komt als een grote vakantie. Wat ik ga doen, weet ik nog niet. Ik wil wel bezig blijven met bepaalde aspecten van mijn vak, zoals misschien hulp bij terminale patiënten. En natuurlijk genieten van de kleinkinderen.”

Extra uitzending Landerd TV
In verband met het overlijden van Henk Schulte zendt Landerd TV zaterdag 28 en zondag 29 mei twee eerder opgenomen filmpjes over hem uit. Het betreft een interview naar aanleiding van zijn afscheid als huisarts en een reportage over zijn activiteiten voor de Stichting Kansarmen Roemenië. De uitzendingen zijn op beide dagen te zien om 12, 18, 20 en 22 uur.