Stichting Carnaval De Moeslanden

Clubs moeten nieuwe WA-verzekering gaan afsluiten

Tijdens de laatste clubvergadering heeft Stichting Carnaval de Moeslanden uitgebreid voorlichting gegeven over de risico’s en veiligheidsvoorschriften waar carnavalsclubs vandaag de dag mee te maken hebben. Risico’s die met het bouwen van een wagen te maken hebben, met het meedoen aan de optocht maar ook met het organiseren van weekendjes weg met de club of andere activiteiten. Altijd is er een risico dat er schade aan goederen optreedt of letsel aan leden van de club of anderen wordt toegebracht.

Collectief
De clubs hebben ons gevraagd na te gaan of we die schade collectief via de Stichting kunnen laten verzekeren. Met Wilfred Janssen hebben we dit uitgezocht maar verzekeraars blijken niet bereid een zg. collectieve WA-verzekering aan te bieden. Ook een zg. praalwagenverzekering is geen optie. De Stichting heeft wel een zg. vrijwilligersverzekering maar die biedt alleen uitkomst als mensen die bij Stichting Carnaval De Moeslanden vrijwilligerswerk doen schade veroorzaken. En meedoen met de optocht kan niet als vrijwilligerswerk worden gezien.

Schade
Als dan toch schade ontstaat, zijn er meerdere mogelijkheden hoe die schade verhaald kan worden:
1. als er een (trekkend) voertuig bij is betrokken, wordt de bestuurder als eerste aangesproken en zal deze zijn WA-verzekering (van het voertuig) moeten inschakelen
Let op dat de verzekeraar bekend is met het gebruik van het voertuig tbv de carnavalsoptocht.
2. als iemand aangewezen kan worden die de schade heeft veroorzaakt, zal deze aangesproken worden en zal deze zijn persoonlijke WA-verzekering moeten inschakelen

Om dit soort problemen te voorkomen, raadt de stichting alle bij hun ingeschreven carnavalsclubs hierbij dringend aan om een WA-verzekering voor de club als geheel bij Wilfred af te sluiten voor ca. €10,- per maand. Daarmee zal in veel gevallen voorkomende schades aan derden kunnen worden opgelost zodat niemand persoonlijk hoeft te worden aangesproken.