Steekproeven moeten minderjarige carnavalsdrinker ontmaskeren

Steekproeven moeten minderjarige carnavalsdrinker ontmaskeren

De meeste gemeenten waar carnaval gevierd wordt, zetten tijdens het feest steekproeven in om alcoholgebruik onder minderjarigen tegen te gaan. Het effect van deze controletechniek is onzeker. “Als je het aan jongeren zelf vraagt, zeggen ze dat het beleid makkelijk te ontduiken is”, zegt Wim van Dalen, directeur van Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Van de gemeenten waarin vanaf dit weekend carnaval wordt gevierd stelt de meerderheid (62,7 procent) te controleren op alcoholverstrekking aan minderjarigen bij horecaondernemingen en evenementen. Ruim een kwart (26,9 procent) overweegt dit en 10,4 procent zegt dit niet te doen. Dat blijkt uit een rondvraag door NU.nl onder 393 Nederlandse gemeenten, waarvan er 232 reageerden. Vorig jaar gold voor het eerst tijdens carnaval het alcoholverbod voor jongeren onder de achttien. Verschillende gemeenten kondigen toen aan geen extra controles uit te voeren.

Loktieners
Van de gemeenten die dit jaar controleren gebruikt 71,4 procent steekproeven om het aantal drinkende achttien-minners te beperken. Ruim een derde van de gemeenten (34,9 procent) hanteert een systeem met polsbandjes tegen minderjarig alcoholgebruik.
Een klein aantal carnavalvierende gemeenten (3,9 procent), waaronder Utrecht, Olst-Wijhe en Duiven, gaan loktieners inzetten.
De gemeente Utrecht zegt dit controlemiddel zowel tijdens carnaval als bij reguliere controles in de horeca te gebruiken. De gemeente Eindhoven wil principieel geen uitspraken doen over controles tijdens carnaval. Wel werken zij tijdens het reguliere toezicht met observaties en inzet van zogenoemde ‘mysteryguests’.

Bron:nu.nl