Iets om over na te denken college van Landerd...

Iets om over na te denken college van Landerd…

Op Facebook heeft de optocht.nl ook een pagina en daar worden ook berichten geplaatst. Op één van de berichten over het geurbeleid van de gemeente Landerd heeft Schaijkenaar Bas Griffioen een hele mooie reactie geplaatst. Voor degene die geen Facebook hebben of er nooit op kijken, plaats ik de reactie nu hier op de site. Iets om over na te denken college van Landerd, voor wat mij betreft slaat hij de spijker op zunne kop!

Ik woon in Schaijk en daar ben ik trots op en vooral ook erg blij mee. Als ik ga trimmen doe ik een rondje door de polder, fietsen via diezelfde polders naar de bossen en met de motor door die polders naar de maasdijk. Heerlijk: ik zoek het op dat platteland met al zijn verschillende geuren en uitzichten.

Opa was een klein boertje op de Trent in Zeeland met een paar koeien, geitjes, kippen en konijnen. Daar was het altijd mooi: de 8mm filmpjes van toen herinneren me er nog aan. Aan de overkant bij Pansier kwam zo’n kleine lopende band de stal uit: de berg mest werd later over het land verspreid. Prachtig. “Mama, dit is de lekkerste stink” zei ik als manneke van 5 tegen ons mam voor op de fiets. Inderdaad: koeien op stro ruikt ook gewoon lekker, is niets vies aan. ‘Kijk dan, die koe heeft vier piemels’ komt ook uit die tijd Ik ben dan ook blij dat mijn dochtertje met haar carnavalsclub De Coole Smoele mag bouwen bij Frans: daar staan de koeien nog op stro en dus ruikt het er heerlijk. Binnenkort weer de bouwschuur in orde maken hoop ik, want ik heb er zin in!

Graan bij ome Piet de Molenaar in de Stroat rook ook heerlijk: ik zelf ook na een middagje in de silo spelen.

Ik ben trots op dit dorp en al het positieve dat het in zich heeft: ‘ja maar we moeten ook voor de burgers opkomen’ De burgers ZIJN de boeren en de ‘burgers’ die in dit dorp zijn komen wonen hebben gekozen voor deze omgeving.

Anders hadden diezelfde burgers wel gekozen voor de geuren van de stad: gore chemische industriegeuren als je ’s morgens vroeg op de trein staat te wachten in Oss, vol gepiste portieken in Utrecht, of de aparte mix van 10.000 taxi’s in Amsterdam.

Dan ga ik liever voor het romantische ‘geur’- beeld dat ik heb van vroeger. En daar trots op zijn! En af en toe gewoon je boerenverstand gebruiken ipv 50.000 euro uitgeven aan een advies dat je uiteindelijk toch naast je neer legt…