55 Jaar Moesland

Mensen gezocht voor Braderie Schaijk

Met het Moeslands Glazen Huis, wat iedereen zich nog wel herinnert op 11-11-’11, is een belangrijke stap gezet naar de totstandkoming van het Moeslands Monument. Ontwerper Stijn van Lith lichtte het ontwerp toe met: “Mi z’n alle vur ’t Moesland”. Dit staat symbool voor carnaval in Schaijk en komt tot uiting in het ontwerp waar verbeeldingen van ‘carnavalsvierders’ in een spiraal omhoog de Prins van het Moesland ondersteunen. Tijdens de Braderie wordt een vervolg gegeven aan de inzamelingsactie voor de realisatie van het Moeslands Monument.

Na het Moeslands Glazen Huis is met de Carnaval 2012 een korte ‘pauze’ genomen. Maar ondertussen zijn wel verdere stappen gezet richting het ontwerp, de vergunning en de productie. Het streven is om met het 55-jarig jubileum van Stichting Carnaval Moesland in juni 2013 het Moeslands Monument te kunnen onthullen.

Adopteren
Dat het monument niet zomaar een ‘laswerkje’ wordt, zoals vele carnavalswagenbouwers in het Moesland dat goed zouden kunnen, bewijzen de ontwerpschetsen, constructieberekeningen en andere richtlijnen die erbij komen kijken. Hierin is in Van Gaal Tekenprojecten een deskundige partner gevonden, die daarin begeleidt. Tijdens de Braderie hopen we een eerste prototype te kunnen presenteren van een carnavalsvierder in een uitvoering van Cortenstaal (materiaal waar het monument o.a. in wordt uitgevoerd). Deze carnavalsvierders symboliseren de vele clubs die Moesland rijk is. Daarom wordt de mogelijkheid geboden om een carnavalsvierder te adopteren. Als club, vereniging of anderszins ontvangt u voor een mooi bedrag een certificaat en de eeuwige dank voor de bijdrage bij de totstandkoming van het monument. Met de Braderie wordt het startsein gegeven voor deze actie.

Eiergooien en Spijkerbroekhangen
Tijdens de Braderie is er nog meer actie. Stijn van Lith, ontwerper van het monument en carnavalsvierder, heeft met zijn club ‘C.V. Ut Nauwt Nie‘ (1-prijswinnaar Grote Wagens Moeslandse Optocht 2012) de organisatie op zich genomen voor een grandioos spel tijdens de Braderie. Op zondag 22 april is er tegenover de Phoenix het befaamde en roemruchte ‘Eiergooien’. U heeft de kans om eieren te gooien naar Prins Joris I of leden van Ut Nauwt Nie en nog vele andere prominenten. En ook het legendarische ‘Spijkerbroek-hangen’ is terug waarbij mooie prijzen zijn te winnen. Dit alles kunt u doen voor een kleine bijdrage die volledig ten goede komt van het Moeslands Monument.