Commissaris van de Donk naar Schaijk

Onduidelijkheid van de Donk

De extra vergadering van Provinciale Staten in Den Bosch over het natuurakkoord is vrijdagavond begonnen met een minuut stilte zoals gebruikelijk. De Commissaris van de Koningin Wim van de Donk sprak zijn medeleven uit met de Koninklijke Familie en riep de aanwezigen op om stil te staan bij het ongeluk van prins Johan Friso.
Van de Donk zou zaterdag naar Maastricht gaan om de sleuteloverdracht bij te wonen, maar hij gaat niet omdat hij dat vanwege de situatie rond Friso niet gepast vindt. Hij was uitgenodigd door Onno Hoes, burgemeester van Maastricht en daarvoor gedeputeerde in Brabant. Maandag zou Van de Donk naar het carnaval in Moesland (Schaijk) gaan, maar hij weet nog niet of hij gaat.

Lawineongeluk Friso
Prins Johan Friso werd vrijdag tijdens het skiën bedolven onder een lawine. Dat gebeurde bij Litzen-Zugertobel, nabij het Koninklijke skioord in Lech. Volgens de RVD is situatie van Friso stabiel, maar is hij nog niet buiten levensgevaar.

De lawine kwam iets na het middaguur naar beneden bij Litzen-Zugertobel, waar de prins met een klein groepje buiten de piste aan het skiën was. Friso lag ongeveer 15 minuten onder de sneeuw, voor hij werd gered.

De prins is gereanimeerd en naar het academisch ziekenhuis in Innsbruck gebracht. Daar ligt hij op de intensive care. De behandelende artsen kunnen pas over enkele dagen een prognose geven over de toestand van de prins.

Lawinegevaar
In de afgelopen dagen heeft het zwaar gesneeuwd in de Oostenrijkse Alpen. De autoriteiten hadden gewaarschuwd voor lawines en iedereen aangeraden om de skipistes niet te verlaten.

Johan Friso is de tweede zoon van Koningin Beatrix. Hij is wel lid van de Koninklijke familie, maar niet van het Koninklijk Huis.

Bron: omroepbrabant